Ανοίξαμε φόρουμ... Πετάξτε με τα φτερά της πεταλουδίτσας για να το βρείτε!

Μια ανακοίνωση που σας αφορά, ζουζουνάκια...

Το διάβασα λίγο πριν στο σάιτ της Helmepa Junior. Και με έκπληξη και χαρά είδα πως σας αφορά... Διαβάστε το:

Το εθελοντικό αυτό παιδικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα της HELMEPA λειτούργησε για 17η κατά σειρά φορά τη σχολική χρονιά 2009-2010. Πήραν μέρος 4.225 παιδιά, ηλικίας 5-13 ετών και 274 εθελοντές εκπαιδευτικοί σε 113 σχολεία της χώρας και, από τις αναφορές που οι Ομάδες στέλνουν στα γραφεία μας, οι δραστηριότητες τους είναι εντυπωσιακές.

Ειδικότερα η νέα ενότητα δράσεων του Προγράμματος, "Μαθαίνω για τα Πλοία" επιλέχτηκε από 1.100 παιδιά, ποσοστό 26%, που θέλησαν να μάθουν για τα εμπορικά πλοία και το ναυτικό επάγγελμα. Έτσι, με επισκέψεις σε Λιμεναρχεία και Ναυτικά Μουσεία, με απλά πειράματα για το πώς π.χ. τα πλοία επιπλέουν στη θάλασσα, αλλά και με σταυρόλεξα με ναυτικούς όρους, "πλησίασαν" τον κόσμο της ναυτιλίας.

Οι Ομάδες του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών επισκέφτηκαν την Παλαιά Βουλή και ξεναγήθηκαν στην αίθουσα των πλοίων του Αγώνα του 1821, οι Ομάδες του 12ου Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας επισκέφτηκαν το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας στη Ζέα, ενώ οι Ομάδες του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χίου επισκέφτηκαν το εκεί Ναυτικό Μουσείο. Κατά τόπους Λιμεναρχεία επισκέφτηκαν παιδιά-μέλη στη Ζάκυνθο, στην Ιθάκη, στη Ροδόπη, στην Αλεξανδρούπολη, στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής, στη Χίο, στη Μυτιλήνη και στην Καλαμάτα. Οι Ομάδες του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλύμνου διεξήγαγαν, με τη βοήθεια του εθελοντή εκπαιδευτικού τους, πειράματα και έδωσαν απαντήσεις στο ερώτημα "Γιατί τα πλοία διαφέρουν μεταξύ τους;". Μέσα από τη διαδικασία αυτή τα παιδιά γνώρισαν τα διαφορετικά είδη πλοίων και το είδος των μεταφορών για τις οποίες χρησιμοποιούνται.

Μια ξεχωριστή εργασία παρουσίασαν οι Ομάδες του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου με το Λεύκωμά τους με τίτλο "Αφιέρωμα στη Ναυτιλία", το οποίο περιγράφει την ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας, τους θαλάσσιους δρόμους του προϊστορικού Αιγαίου, τα είδη των πλοίων και τις εμπορικές συναλλαγές για τις οποίες χρησίμευαν. Τα παιδιά χρησιμοποίησαν τις γνώσεις που απέκτησαν μέσα από την εργασία αυτή για την κατασκευή διαφόρων τύπων πλοίων από πηλό. Οι μαθητές αυτοί προσκάλεσαν, τέλος, στην τάξη τον Νικήτα Μανδαλιό, απόμαχο ναυτικό από τη Σύμη με 36 χρόνια στη θάλασσα, για να τους αφηγηθεί θαλασσινές ιστορίες. Με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο, όπως δηλώνουν τα ίδια τα παιδιά, εκείνος τους είπε τις εμπειρίες του μεταδίδοντας τους την αγάπη του για τη θάλασσα.

Σημείωση:

Το Πρόγραμμα Παιδική HELMEPA υλοποιείται σε συνεργασία και με τη συνδρομή του Βρετανικού κοινωφελούς ιδρύματος The Lloyd's Register Educational Trust (The LRET) που έχει ως βασικό σκοπό την υποστήριξη εξελίξεων στους τομείς εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και έρευνας στις μεταφορές, τις επιστήμες και την τεχνολογία σε παγκόσμιο επίπεδο προς όφελος όλων.ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΕΙΔΗΣΗΣ

http://www.helmepajunior.gr/dnews2.php?article_id=290


Και με την ευκαιρία διαβάστε και την ανακοίνωση για την ημέρα παγκόσμιου εθελοντικού καθαρισμού των ακτών.

Αγαπητοί φίλοι,

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού Ακτών γιορτάζει 25 χρόνια διοργάνωσης!

Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος - HELMEPA, ως συντονιστής της διεθνούς αυτής πρωτοβουλίας στην Ελλάδα, προσκαλεί όλους μας να αναλάβουμε δράση και να συμβάλουμε προσωπικά στην προσπάθεια προστασίας των θαλασσών και ακτών.

Μέχρι σήμερα 8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν συμμετάσχει στην προσπάθεια αυτή συγκεντρώνοντας πάνω από 61.000.000 κιλά απορριμμάτων. Μόνο το 2009, η συνολική συμμετοχή ήταν 500.000 εθελοντές σε 108 χώρες που συγκέντρωσαν 3.356.000 κιλά απορριμμάτων, κυρίως αποτσίγαρα, αναπτήρες, πλαστικά, γυαλί, κουτιά αναψυκτικών, σχοινιά, μπαταρίες, οικιακές συσκευές και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί πως καταλήγει στις παραλίες.

Με τη συμμετοχή όλων μας το 2010, μπορούμε να δείξουμε την ευαισθησία και την ανησυχία μας για την κατάσταση των ακτών μας.

Αν λοιπόν:

* Πιστεύετε σε ένα καλύτερο μέλλον και καθαρότερο περιβάλλον,
* Θεωρείτε ότι συμπεριφορές και συνήθειες μπορούν να αλλάξουν,
* Επιθυμείτε να συμμετέχετε ενεργά στην προσπάθεια για καθαρές θάλασσες και ακτές,

Τότε:

Γίνετε μέρος της λύσης ενός προβλήματος που μας αφορά όλους.

Οργανώστε εθελοντικό καθαρισμό σε μια κοντινή σας ακτή το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το μήνυμα, ότι οι καθαρές θάλασσες και ακτές είναι ευθύνη όλων μας. Αν δεν μπορείτε τη συγκεκριμένη ημέρα, διαλέξτε μια άλλη ημέρα του Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου, αρκεί να μας στείλετε τα αποτελέσματα.

Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσετε:

* Επιλέξτε ποια ακτή θα καθαρίσετε εθελοντικά.
* Στείλτε μας συμπληρωμένη τη Δήλωση Καθαρισμού με τα στοιχεία σας (όνομα οργανωτή, τοποθεσία, ημερομηνία καθαρισμού κτλ), για να ενημερώσουμε τις τοπικές αρχές και σε περίπτωση που προγραμματίζονται και άλλοι εθελοντικοί καθαρισμοί στην ίδια περιοχή, να γίνει ο κατάλληλος συντονισμός.
* Πριν ξεκινήσετε, διαβάστε με προσοχή και ακολουθήστε τις οδηγίες που αναφέρονται στα Δελτία Καταγραφής Απορριμμάτων.

Γενικά προσέξτε τα εξής:


* Φορέστε οπωσδήποτε τα γάντια σας και μην πιάνετε απορρίμματα με γυμνά χέρια.

* Προσέχετε τα αιχμηρά αντικείμενα (κομμένα γυαλιά, σύριγγες κλπ).

* Μην σηκώνετε βαριά αντικείμενα.

* Μην περπατάτε στις αμμοθίνες και μην ξεριζώνετε τα φυτά που βοηθούν να συγκρατείται η άμμος στην ακτή.

Στείλτε μας συμπληρωμένα τα Δελτία Καταγραφής, φωτογραφίες καθώς και τα ονόματα του Οργανωτή/Υπεύθυνου και των παιδιών (μέχρι 18 ετών) που τυχόν συμμετείχαν, ώστε να λάβουν Αναμνηστικά Διπλώματα.

Η HELMEPA συγκεντρώνει τα Δελτία Καταγραφής από όλη την Ελλάδα και αφού τα επεξεργαστεί, στέλνει τα τελικά αποτελέσματα στο Ocean Conservancy στις ΗΠΑ ώστε να συμπεριληφθούν στα παγκόσμια δεδομένα.

Η HELMEPA μπορεί, κατόπιν συνεννόησης, να προμηθεύσει τους οργανωτές με έντυπο πληροφοριακό υλικό αλλά και να ενημερώσει σχετικά τα τοπικά ΜΜΕ.

Αν επιθυμείτε να μάθετε που θα γίνουν καθαρισμοί το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με το συντονισμό της HELMEPA, επικοινωνήστε μαζί μας: Τομέας Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης e-mail: environment@helmepa.gr, Τηλ: 210-9343088, Fax: 210-9407327.ΠΗΓΗ ΕΙΔΗΣΗΣ

http://www.helmepajunior.gr/dnews2.php?article_id=292

_______________________________

 • Για την επίσκεψη των ομάδων του 12ου σχολείου Καλλιθέας στο Ναυτικό Μουσείο της Ζέας, διαβάστε την παλιότερη ανακοίνωσή μας:

http://tetartaki.blogspot.com/2010/02/blog-post_19.html
2 σχόλια:

 1. Είμαι δασκάλα και με πολύ ενδιαφέρον παρακολουθούσα το blog σου και μπορώ να πω, πως πολλές φορές έπαιρνα ιδέες. Αφού κι εγώ την προηγούμενη χρονιά έκανα ένα blog (πολύ ερασιτεχνικά όμως καθώς ήταν πρώτη φορά που έμπαινα σε πρώτη και δεν το ενημέρωνα τακτικά http://protakiarisiou.blogspot.com/) για τη δική μου τάξη (είχα πρώτη δημοτικού). Φέτος αποφάσισα να μην κάνω κάτι καθώς το σχολείο μου είναι μακριά (1 ώρα από το σπίτι μου).
  Ήθελα να σου ευχηθώ καλή σχολική χρονιά και να σε ευχαριστήσω για τις ιδέες που μου έδινες.
  Αλήθεια φέτος θα δημιουργήσεις κάποιο blog?
  Στέλλα από Θεσσαλονίκη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Στέλλα,

  το σχόλιό σου μου έδωσε μεγάλη χαρά. Είναι και αυτός στόχος, να δημιουργηθούν και άλλα ιστολόγια συναδέλφων και να υπάρχει ώσμωση ιδεών.

  Φέτος έχω και πάλι Τετάρτη τάξη. Ναι, έφτιαξα ήδη blog και για τα νέα μου Τεταρτάκια:

  http://tetartakia.blogspot.com

  Μόνο που τα Τεταρτάκια αυτά βρίσκονται στην άλλη άκρη της Ελλάδας, στην Ηγουμενίτσα. Θα χαρώ να το επισκέπτεσαι και αυτό αλλά θα χαρώ περισσότερο αν μας επισκεφθείς και η ίδια. Η Εγνατία έχει πλέον φέρει πολύ κοντά τη Θεσσαλονίκη με την Ηγουμενίτσα. Σπίτι υπάρχει και μάλιστα μεγάλο. Θα χαρώ ειλικρινά αν έρθεις.

  Με εκτίμηση

  Μαρία Λ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε εδώ το σχόλιό σας κι εμείς θα φροντίσουμε το συντομότερο δυνατό να δημοσιευτεί.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ


Ακούσατε, ακούσατε!