Ανοίξαμε φόρουμ... Πετάξτε με τα φτερά της πεταλουδίτσας για να το βρείτε!

Προγραμματισμός επισκέψεων


Στη φάση της προετοιμασίας του εκπαιδευτικού έργου σημαντικό ρόλο κατέχει και ο προγραμματισμός των διδακτικών επισκέψεων σε μουσεία, μνημεία κλπ.

Οι διδακτικές επισκέψεις δεν είναι απλά μια μέρα που βγαίνουμε από το σχολείο και "χάνουμε" το μάθημα, αλλά συμβάλλουν ουσιαστικά στην επιτυχία της διδασκαλίας των μαθημάτων φέρνοντας τα παιδιά σε άμεση επαφή με σημαντικές πηγές γνώσης.

Γι' αυτό και ο προγραμματισμός τους απαιτεί να λάβουμε υπόψη πλήθος παραγόντων ώστε οι επισκέψεις να επιτελέσουν το ρόλο τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ευτυχώς το λεκανοπέδιο διαθέτει πολλές επιλογές, τόσες και τέτοιες που κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας δεν έχει.

Αυτό είναι και καλό και κακό... Διότι σπεύδουν να κλείσουν τις καλές επισκέψεις ακόμη και σχολεία από την άλλη άκρη της χώρας. Κάτι που το συναντήσαμε κιόλας μπροστά μας ως πρόβλημα, προσπαθώντας να προγραμματίσουμε επίσκεψη στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να βρούμε καμία ελεύθερη επίσκεψη ως το τέλος της χρονιάς, παρά μόνο για απογευματινές ώρες.

Αφήνοντας λοιπόν αναγκαστικά στην άκρη το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, στραφήκαμε σε άλλα σημαντικά μουσεία και μνημεία που σχετίζονται με το φετινό μάθημα της Ιστορίας, την ιστορία δηλαδή της αρχαίας Ελλάδας.

1η επίσκεψη: 22 Σεπτεμβρίου 2009, ημέρα Τρίτη, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Θα παρακολουθήσουμε - καιρού επιτρέποντος - το εκπαιδευτικό πρόγραμμα:

Αναπαράσταση μιας ανασκαφής

Πώς γίνεται μια ανασκαφή; Από ποια στάδια περνάει για να φέρει στο φως κρυμμένους θησαυρούς του παρελθόντος; Ποιες επιστημονικές μεθόδους εφαρμόζουν οι αρχαιολόγοι και ποια προβλήματα συναντούν; Πώς συντηρούνται και πώς διασώζονται τα πολιτιστικά μνημεία;

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα: Συνοδεύεται από την εφαρμογή Εικονικής Πραγματικότητας «Συναρμολογήστε τα αγγεία».

Απευθύνεται σε μαθητές από Δ' έως Στ' Δημοτικού. Μπορεί να δεχτεί μέχρι σαράντα οκτώ μαθητές. Υλοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένα σκάμματα, στον εξωτερικό χώρο του Κτηρίου 9 του «Ελληνικού Κόσμου». Σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν, οι μαθητές παρακολουθούν άλλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Κόστος προγράμματος: 8 € ανά μαθητή.

Το πρόγραμμα αυτό θα θέσει τα θεμέλια στη διδασκαλία του μαθήματος της φετινής Ιστορίας καθώς θα αποκαλύψει στα παιδιά μία βασική πηγή από την οποία αντλούμε πληροφορίες για την αρχαία Ελλάδα. Ταυτόχρονα θα τα προετοιμάσει για τη:

2η διδακτική επίσκεψη: 14 Οκτωβρίου 2009, ημέρα Τετάρτη, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Όπως αναφέρεται σχετικά στις σελίδες του ΥΠΠΟ:

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Με αρχικό προορισμό να δεχθεί το σύνολο των ευρημάτων από ανασκαφές του 19ου αιώνα, κυρίως από την Αττική, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, σταδιακά πήρε τη μορφή ενός κεντρικού Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και εμπλουτίσθηκε με ευρήματα από όλα τα σημεία του ελληνικού κόσμου. Οι πλούσιες συλλογές του, που απαριθμούν περισότερα από 11.000 εκθέματα, προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα.

Η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν για τους μαθητές. Θα επιβαρυνθούμε επομένως μόνο με τα έξοδα μεταφοράς.

Οι δύο αυτές επισκέψεις θα συμπληρωθούν με το προσκύνημα στον ιερό βράχο της Ακρόπολης των Αθηνών. Επικοινωνήσαμε ήδη με τους υπεύθυνους και ο καθορισμός της ημερομηνίας θα γίνει στις αρχές του νέου χρόνου. Επιδίωξή μας θα είναι να μας παραχωρηθεί ημερομηνία κατά το μήνα Μάιο.

3η διδακτική επίσκεψη: 26 Νοεμβρίου 2009, ημέρα Πέμπτη. Junior Science. Θα παρακολουθήσουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: "Παίζουμε με τα ... μικρόβια;"

Πειράματα για τη σημασία της προσωπικής υγιεινής. Βλέπουμε τα μικρόβια των χεριών και των δοντιών μας. Παιχνίδι για την εξάπλωση ενός ιού από ταξίδι σε μια “μολυσμένη” χώρα.

Κόστος συμμετοχής: 7 € ανά μαθητή.

Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στον κύκλο της αγωγής υγείας που οι συγκυρίες της σχολικής χρονιάς 2009 - 2010 καθιστούν αδήριτη αναγκαιότητα. Τα πειράματα και το υπόλοιπο εκπαιδευτικό υλικό θα επιτρέψουν στους μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα τα ποικίλα μέτρα προστασίας που θα τους ζητήσουμε να λαμβάνουν φέτος, σύμφωνα πάντα και με τις οδηγίες των υπουργείων Παιδείας και Υγείας.

Με το κλείσιμο και αυτής της επίσκεψης ολοκληρώσαμε τον προγραμματισμό του πρώτου τριμήνου και μένουν ακόμη να ρυθμιστούν οι επισκέψεις των άλλων δύο τριμήνων. Σημειώνουμε εδώ ότι σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους δικαιούμαστε να κλείσουμε συνολικά 9 επισκέψεις για όλη τη σχολική χρονιά, δηλαδή μία ανά μήνα περίπου.

Η τελική ρύθμιση δεν εξαρτάται μόνο από μας αλλά και από τους κανόνες λειτουργίας των χώρων που θα επισκεφθούμε. Πχ ορισμένα μουσεία ή κέντρα δεν έχουν ακόμη ανοίξει κατάλογο επισκέψεων και επομένως θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι την ημερομηνία που μας έδωσαν ως εναρκτήρια.

Ενδεικτικά αναφέρω το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής που θα δεχθεί αιτήσεις από 21 Σεπτεμβρίου. Προτιθέμεθα εκεί να παρακολουθήσουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα:

Παίζοντας στο χρόνο - Eπαφή με παιχνίδια φτιαγμένα από πηλό από την αρχαιότητα έως σήμερα, όπως είναι η αρχαία πλαγγόνα, τα σείστρα, η κούπα δικαιόσυνης, η νεροσφυρίχτρα. Σε όλα τα προγράμματα περιλαμβάνεται χειροτεχνική δραστηριότητα με πηλό.

Η επιλογή έγινε με βάση τον προσανατολισμό μας να υλοποιήσουμε ενδοσχολικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με κεντρικό άξονα το παιχνίδι. Για το λόγο αυτό θα διερευνήσουμε και το ανάλογο πρόγραμμα στο Μουσείο Μπενάκη.

Συλλογή Παιχνιδιών και Παιδικής Ηλικίας

Πυρήνα του Τμήματος Παιχνιδιών και Παιδικής Ηλικίας, το οποίο ιδρύθηκε το 1991, αποτελεί η δωρεά της Μαρίας Αργυριάδη.

Στις συλλογές του περιλαμβάνονται 20.000 παιχνίδια και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας, προερχόμενα από τον ελλαδικό χώρο και την ευρύτερη περιφέρεια του Ελληνισμού – από την αρχαιότητα μέχρι το 1970 – καθώς και από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και από χώρες της Ανατολής.

Σκοπός του Τμήματος είναι να καλύψει όλες τις εκφράσεις και πτυχές του θέματος Παιδί και Παιχνίδι, ερευνώντας τόσο το παιχνίδι στην Ελλάδα και την Ευρώπη, όσο και την καθημερινή ζωή του παιδιού στην παραδοσιακή και αστική ελληνική κοινωνία.

Η ενότητα της ελληνικής συλλογής περιλαμβάνει βρεφικά και παιδικά αντικείμενα και παιχνίδια από τους αρχαίους, τους ρωμαϊκούς και τους βυζαντινούς χρόνους, χειροποίητα παραδοσιακά ελληνικά παιχνίδια και αντικείμενα του 18ου-20ού αι., λαϊκά πανηγυριώτικα και αστικά εμπορικά του 20ού αι., ομαδικές παιδιές, επιτραπέζια παιχνίδια, καθώς και εθιμικά εποχιακά παιχνίδια.

Ξεχωριστό σύνολο αποτελούν οι ανακατασκευές λαϊκών παιχνιδιών των αρχών του 20ού αι., από μέλη των Κ.Α.Π.Η. (Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων).

Η ενότητα της ευρωπαϊκής συλλογής αποτελείται από κούκλες και παιχνίδια, αστικά και λαϊκά, της περιόδου από τον 17ο έως τον 20ό αι., τα οποία προέρχονται κυρίως από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και από ευρωπαϊκές κούκλες του 19ου και 20ού αι. με φορεσιές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Βιβλία-μελέτες που αφορούν το Παιδί και το Παιχνίδι, αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, στοιχεία για Έλληνες κατασκευαστές παιχνιδιών, 3.000 βιβλία παιδικής λογοτεχνίας και εκπαίδευσης ή γενικά πληροφοριακά, συνθέτουν μια εξειδικευμένη βιβλιοθήκη για κάθε ενδιαφερόμενο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κλείσαμε τελικά επίσκεψη για το ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ. Ημερομηνία: Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010. Κόστος και για τα δύο τμήματα της Τετάρτης 120 € συνολικά.

Ένα ακόμη ενδοσχολικό πρόγραμμα που σχεδιάζουμε για φέτος αφορά το νερό, το πρωταρχικό αυτό στοιχείο της ζωής. Στα πλαίσια του προγράμματος σκοπεύουμε να συνεργαστούμε με την παιδική περιβαλλοντική οργάνωση HELMEPA JUNIOR. Επισκέψεις που θεωρούμε σημαντικές να συνοδεύσουν αυτό το πρόγραμμα είναι:

Κέντρο Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ Πρόθεσή μας είναι να το επισκεφθούμε τον Ιούνιο, αποσκοπώντας στον ευχάριστο συνδυασμό για επίσκεψη και της παραπλήσιας παραλίας για επιτόπια μελέτη πεδίου και ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με την καθαριότητα των ακτών. Στη σημερινή μας επικοινωνία με τους αρμόδιους του κέντρου μας ενημέρωσαν ότι από 15 Σεπτεμβρίου και μετά θα αρχίσουν να κλείνουν επισκέψεις για σχολεία. Εναλλακτικά σημειώνουμε και το Μουσείο Γουλανδρή - Γαία σε περίπτωση που δεν καταφέρουμε να επισκεφθούμε τις χελωνίτσες και ιδιαίτερα το πρόγραμμα για το νερό.

Σημείωση: Τελικά κλείσαμε στο Μουσείο Γουλανδρή - Γαία, για την Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009, κόστος συμμετοχής 4 € ανά μαθητή.

Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος - Πρόγραμμα: Ναυπηγώντας μια τριήρη. Το κλείσιμο επισκέψεων και στο μουσείο αυτό θα αρχίσει από την ερχόμενη εβδομάδα. Με την επίσκεψή μας εκεί ευελπιστούμε να γίνει αντιληπτό στα παιδιά πως η Ελλάδα έχει στενή και διαχρονική σχέση με τη θάλασσα και σε πολλά επίπεδα. Θα δέσουμε έτσι τους στόχους της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τους στόχους του μαθήματος της φετινής ιστορίας και θα βοηθήσουμε τα παιδιά να συνεχίσουν την τεράστια ναυτική παράδοση της χώρας μας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κλείστηκε επίσκεψη για τις 19 Φεβρουαρίου 2010, ημέρα Παρασκευή, ώρα 9.30 - 11.00 - Κόστος ανά μαθητή 4 €.

Κέντρο ερπετών «Ο Ερπετόκοσμος» - Στο πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης στο Ίλιον λειτουργεί Κέντρο Ερπετών «Ο Ερπετόκοσμος», που φιλοξενεί μια αξιόλογη συλλογή με σπάνια ζωντανά ερπετά από όλο τον κόσμο. Επιλέξαμε την επίσκεψη αυτή από τον κατάλογο που δημοσιεύει το υπουργείο παιδείας και λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα στοιχεία του περιβάλλοντος χώρου του σχολείου μας και ειδικά την πανίδα του ρέματος του Ιλισσού που περνά πίσω από το σχολείο και που φιλοξενεί στην πανίδα του και ερπετά... Ο χώρος της έκθεσης είναι απόλυτα ασφαλής και παρέχει τη δυνατότητα στους μαθητές να εξοικειωθούν με τα άγνωστα τους ερπετά ώστε να καταπολεμήσουν μεν τις σχετικές φοβίες αλλά και ταυτόχρονα να μάθουν και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η επίσκεψη αυτή έχει ήδη κλειστεί για τις 30 Απριλίου 2010, ημέρα Παρασκευή. Κόστος συμμετοχής 2 € ανά μαθητή.

Τέλος μας ενδιαφέρει φέτος να επισκεφθούμε και το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων στην Πλάκα, σε συνεργασία και με την καθηγήτρια Μουσικής του σχολείου μας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά φέτος που θα διδαχθούν φλογέρα να γνωρίσουν και τα αντίστοιχα παραδοσιακά μουσικά όργανα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η επίσκεψη αυτή θα γίνει την Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010 και θα κοστίσει 40 € για το κάθε τμήμα της Τετάρτης τάξης.

Αν για οποιοδήποτε λόγο ακυρωθεί κάποια από τις επισκέψεις αυτές, θα φροντίσουμε έγκαιρα να κλείσουμε μια άλλη ενδιαφέρουσα διδακτική επίσκεψη, επιλέγοντας από τον κατάλογο που έχουμε ήδη δημοσιεύσει:

http://tetartaki.blogspot.com/2009/09/blog-post_1107.html

Ή μπορεί ακόμη να αντικαταστήσουμε μια από τις επισκέψεις με τη συμμετοχή μας σε κάποια ομαδική έξοδο του σχολείου είτε για παρακολούθηση θεατρικής παράστασης είτε για αθλητικές δραστηριότητες σε κάποιο πάρκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε εδώ το σχόλιό σας κι εμείς θα φροντίσουμε το συντομότερο δυνατό να δημοσιευτεί.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ


Ακούσατε, ακούσατε!