Ανοίξαμε φόρουμ... Πετάξτε με τα φτερά της πεταλουδίτσας για να το βρείτε!

Είναι μια χώρα που τη λένε Αϊτή



Είναι μια χώρα που τη λένε Αϊτή. Στην άλλη άκρη του πλανήτη από τη δική μας.
Δίπλα στην Κούβα και στην Καραϊβική, στα μέρη που τα λέμε εξωτικά.
Και τρέχουν οι τουρίστες να γνωρίσουν. Να απολαύσουν...
Έτρεξε κι ο Εγκέλαδος προχτές. Για να σκοτώσει.
100.000; Μισό εκατομμύριο;
Κανείς δεν ξέρει.


Πρωτεύουσα το Πορτ ο Πρενς. Λιμάνι πριγκιπικό θα πει.
Μα εκεί δε ζούνε πρίγκιπες. Μόνο παρίες...
Τώρα; Χιλιάδες πέθαναν.
Χιλιάδες θαμμένοι στα ερείπια.
Εκατομμύρια στο δρόμο.


Λένε πως η χώρα αυτή, η πάμπτωχη,
ήταν η πρώτη στον κόσμο που αναγνώρισε τη δική μας, την Ελλάδα.
Εμείς; Τι θα κάνουμε τώρα εμείς για εκείνους;

Σήμερα στο σχολειό διαβάσαμε για τον εξάχρονο ήρωα της Ορλεάνης. Ένα αγόρι που κατάφερε να σώσει έξι παιδάκια μικρότερα από εκείνο όταν ο τρομερός τυφώνας Κατρίνα έπληξε την πατρίδα του, τη Νέα Ορλεάνη.

Στην ίδια γειτονιά του κόσμου βρίσκονται και η Νέα Ορλεάνη και η Αϊτή, βρέχονται και οι δύο από τον μεγάλο κόλπο του Μεξικού, στην κεντρική Αμερική. Είναι περιοχή γνωστή για τους τυφώνες της και τις τεράστιες καταστροφές που προκαλούν στο πέρασμά τους.

Και η Αϊτή πέφτει συχνά θύμα των τυφώνων. Αυτή τη φορά είχε σειρά ο σεισμός για να βυθίσει στη δυστυχία αυτή τη χώρα που είναι μία από τις πιο φτωχές του πλανήτη μας.

Την Αϊτή την ανακάλυψε ο Χριστόφορος Κολόμβος, στις 6 Δεκεμβρίου του 1492. Ακολούθησε μεγάλη σφαγή των κατοίκων της Αϊτής από τους Ευρωπαίους. Τόσους πολλούς σκότωσαν που αργότερα για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τις φυτείες τους, κουβάλησαν χιλιάδες σκλάβουν από την Αφρική.

Είναι πολύ πονεμένος τόπος η Αϊτή. Οι άνθρωποί της ξεσηκώθηκαν πολλές φορές ζητώντας τα δικαιώματά τους. Κατάφεραν μάλιστα να ιδρύσουν την πρώτη "μαύρη" δημοκρατία του κόσμου, μετά την εξέγερση των αφρικανών σκλάβων στα 1791 και μετά από 12 χρόνια αγώνες.

Μάλιστα το κράτος που ίδρυσαν ήταν το πρώτο στον κόσμο που αναγνώρισε τη δική μας Ελλάδα, όταν οι πρόγονοί μας επαναστάτησαν κατά των Τούρκων στα 1821. Κι ας ήταν ένα κράτος μικρό, κι ας ήταν στην άλλη άκρη της γης.

Η Αϊτή σήμερα είναι ένα οικονομικά εξαθλιωμένο κράτος και ταυτόχρονα ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα. Έτσι εξηγείται και ο τεράστιος αριθμός θυμάτων από τον προχτεσινό σεισμό. Που ήταν και ιδιαίτερα ισχυρός. Και τα ρίχτερ ήταν πολλά, αλλά και το βάθος του σεισμού μικρό.

Η περιοχή της Αϊτής δε θεωρείται σεισμογενής. Τα σπίτια και για το λόγο αυτό δεν είχαν αντισεισμικές προδιαγραφές. Γκρεμίστηκε ακόμη και το προεδρικό μέγαρο της χώρας.

Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα ερείπια. Ποιος ξέρει αν θα προλάβουν να τους βγάλουν ζωντανούς;

Εκατομμύρια και οι τραυματίες και οι άστεγοι. Ανάμεσά τους και πολλά παιδιά.

Ακόμα και αν κάποια από τα παιδιά αυτά δείξουν ηρωισμό, δε φτάνει. Όλοι μας πρέπει να νοιαστούμε και να βρούμε τρόπο να στείλουμε βοήθεια.

Ας έχουμε το νου μας για να εντοπίσουμε τις ενέργειες που σίγουρα θα κάνουν πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις. Να δώσουμε κι εμείς τον οβολό μας. Όπως θα θέλαμε το ίδιο να κάνουν οι άλλοι άνθρωποι της γης αν τη δική μας πόρτα χτυπούσε η συμφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε εδώ το σχόλιό σας κι εμείς θα φροντίσουμε το συντομότερο δυνατό να δημοσιευτεί.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ


Ακούσατε, ακούσατε!