Ανοίξαμε φόρουμ... Πετάξτε με τα φτερά της πεταλουδίτσας για να το βρείτε!

ΚΑΝΤΙΝΣΚΥ, ο πατέρας της αφηρημένης τέχνης



Kandinsky Wassily (1866-1944)

"...Τα χρώματα είναι τα πλήκτρα, τα μάτια είν' η αρμονία κι η ψυχή είναι το πιάνο με τις χορδές του. Ο καλλιτέχνης είναι το χέρι που παίζει τ' όργανο κι αγγίζοντας το 'να ή τ' άλλο πλήκτρο, δονεί τη ψυχή."...

Wassily Kandinsky "Για Το Πνευματικό Στη Τέχνη"



Θεωρείται πατέρας της Αφηρημένης Τέχνης. Πολλοί άλλοι ζωγράφοι κείνη τη περίοδο, ακολουθήσανε το στυλ, αλλά κανείς δε κατάφερε να διερευνήσει τις αντικειμενικές φόρμες, με τη συγκεκριμένη λογική που την εξήγησεν ο ίδιος, σε πολλά βιβλία και δοκίμια και κυρίως στη πραγματεία του "Για Το Πνευματικό Στη Τέχνη". Ήταν επίσης εξαίρετος μουσικός κι ισχυριζότανε πως έβλεπε τα χρώματα της μουσικής.



Γεννήθηκε στη Μόσχα, από πλούσια οικογένεια εμπόρων. Το 1871 μετακομίζουνε στην Οδησσό, όπου σύντομα οι γονείς του χωρίζουν και το 6χρονο αγόρι κρατά μια θεία του. Τελείωνει το γυμνάσιο εκεί καθώς και ιδιαίτερα μαθήματα, μουσικής, ζωγραφικής και σχεδίου.

Το 1886 επιστρέφει στη Μόσχα κι αρχίζει να παρακολουθεί μαθήματα Νομικής στο Πανεπιστήμιο. Τελειώνει το 1892. 3 χρόνια μετά εντυπωσιάζεται από τη σειρά "Θημωνιές" του Κλωντ Μονέ και μετακομίζει στο Μόναχο, αρχίζοντας να μελετά ζωγραφική στο ατελιέ του 'Αντον 'Αζμπε. 5 χρόνια μετά, μαθητεύει στον Φραντς Φον Στουκ.



Το 1908 επιστρέφει στο Μόναχο έπειτα από σύντομα ταξίδια ανά τον κόσμο και γνωρίζει τους, Πωλ Κλέε, Φραντς Μαρκ κι Αουγκούστ Μάκε, που 3 χρόνια μετά, ιδρύουνε μαζί το κίνημα Der Blaue Reiter.

Με το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, το 1914, καταφεύγει στην Ελβετία και τον επόμενο χρόνο επιστρέφει στη Μόσχα.

Το 1918 διορίζεται διευθυντής του Μουσείου Ζωγραφικής Μόσχας και παράλληλα διδάσκει Αισθητική στο Πανεπιστήμιο, ενώ ιδρύει το Ινστιτούτο Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης, το 1919.



2 χρόνια μετά, εκδιώκεται ως ανεπιθύμητος, από το καθεστώς της Σοβιετικής Ένωσης και μετακομίζει στο Βερολίνο, χωρίς ποτέ να ξαναγυρίσει στη πατρίδα. Την επόμενη χρονιά διδάσκει τέχνη, στη Σχολή Βauhaus της Βαϊμάρης, μέχρι που τη κλείνουν οι Ναζί το 1933 κι έτσι αναγκάζεται να μετακομίσει στη Γαλλία, στο Νεϊγυ-Συρ-Σαιν, όχι πολύ μακριά από το Παρίσι.

Το 1939, το Μουσείο Jeu De Paume, αγοράζει το έργο του "Σύνθεση ΙΧ" ενώ, από την άλλη μεριά, πολλά έργα του καταστρέφει το Ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας.

Στις 13 Δεκέμβρη 1944, πεθαίνει, σε ηλικία 78 ετών και θάβεται στο Νεϊγύ-Συρ-Σαιν.

_____________________

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι πληροφορίες και οι εικόνες των πινάκων του Καντίνσκυ προέρχονται από το site http://www.peri-grafis.com/ergo.php?id=515

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε εδώ το σχόλιό σας κι εμείς θα φροντίσουμε το συντομότερο δυνατό να δημοσιευτεί.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ


Ακούσατε, ακούσατε!