Ακούσατε! ακούσατε!
Ο άγιος Βασίλης, ο αγαπημένος άγιος των παιδιών, ετοιμάζεται και πάλι να μας επισκεφθεί.
Εκεί στο μακρινό σπιτικό του, άλλοι το πιστεύουν στην Καισάρεια, άλλοι στη Λαπωνία, άλλοι στο Βόρειο Πόλο... (και πιστέψτε με, σημασία δεν έχει! γιατί ο άγιος αυτός κατοικεί στις καρδιές μας και δεν έχει ανάγκη από άλλο σπίτι) τα πάντα βρίσκονται σε μεγάλο αναβρασμό. Άλλοι τρέχουν να ετοιμάσουν το έλκηθρο, άλλοι να αμπαλάρουν τα τελευταία δώρα, όσο για τον ίδιο τον άγιο κοιτάζει με αγωνία μην ξεχάσει κανένα γράμμα και αφήσει έστω και ένα παιδάκι παραπονεμένο.
Κι αφού βρισκόμαστε πια μια ανάσα από το 2010, ο καλός μας ο αη - Βασίλης εκμεταλλεύεται και τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας. Μαζί με τα ξωτικά του που όσο και να 'ναι σαν ξωτικά παίζουν στα πέντε δάχτυλα τους υπολογιστές, "σκαλίζουν" το διαδίκτυο να ανακαλύψουν και το τελευταίο γράμμα - επιθυμία των παιδιών, μικρών και μεγάλων...
Έτσι πέρασαν και από το δικό μας το blog, τα ΤΕΤΑΡΤΑΚΙΑ, και άφησαν μήνυμα να επικοινωνήσουμε το συντομότερο δυνατό μαζί τους. Να στείλουμε και τα δικά μας γράμματα!
Άντε, λοιπόν! Ανασκουμπωθείτε και γράψτε όλοι γράμμα στον άγιο Βασίλη!
Κι ελπίζω να ήσασταν καλά παιδιά τη φετινή χρονιά, γιατί θα ξέρετε θαρρώ πως το λαμβάνει σοβαρά υπόψη. Εμ, τι νομίζετε; Ίσα κι όμοια θα χαρίζει δώρα στους σκανταλιάρηδες και σε εκείνους που ακούνε τις συμβουλές του; Άδικο δε θα ήταν κάτι τέτοιο;
Αλλά και πάλι, σαν άγιος που είναι, λέω πως η καρδιά του θα είναι γεμάτη αγάπη κι επομένως έτοιμος να μας συγχωρέσει για τα λαθάκια μας, αρκεί βεβαίως να τον διαβεβαιώσουμε πως δε θα τα ξανακάνουμε.
Πάρτε λοιπόν αμέσως χαρτί και μολύβι και ξεκινήστε να γράφετε.
Μην ξεχάσετε να εφαρμόσετε όλα όσα μάθαμε στο μάθημα της Γλώσσας για τις επιστολές.
Πάνω δεξιά να γράψετε τον τόπο και την ημερομηνία. πχ
Καλλιθέα, 4 Δεκεμβρίου 2009
Κι έπειτα αφήστε μια γραμμή άδεια και γράψτε την προσφώνηση. Σίγουρα θα βρείτε μια χαριτωμένη προσφώνηση που δε θα είναι ολόιδια με όλων των άλλων. Παίζει μεγάλο ρόλο η σωστή προσφώνηση σε μία επιστολή και προδιαθέτει τον παραλήπτη να τη διαβάσει με ευχάριστη διάθεση.
Κατόπιν γράψτε ένα μικρό πρόλογο. Όπως πάντα σε όλα μας τα κείμενα... Ρίξτε μια ματιά στα κείμενα της Γλώσσας, πάντα πρέπει να τα έχουμε ως υπόδειγμα, και θα βρείτε πολλές ιδέες για να τον φτιάξετε. Προπαντός μη γράψετε πολλά. Ο πρόλογος πρέπει να είναι μικρός, μερικές φορές ακόμη και μία λέξη. Και σίγουρα πρέπει να ανάβει το ενδιαφέρον του παραλήπτη για όσα του γράφουμε παρακάτω.
Στη συνέχεια αναπτύξτε το θέμα σας. Χωρισμένο βεβαίως σε μικρές παραγράφους. Θα σας βοηθήσει πολύ στην καλή του ανάπτυξη η χαρτογράφηση. Σημειώστε όλα τα σημαντικά που θέλετε να πείτε στον άγιο Βασίλη με μία λέξη και μετά γράψτε μία παράγραφο για την κάθε μία.
Φροντίστε, αφού φτιάξετε τη χαρτογράφηση, να βάλετε τα ζητήματα στη σωστή σειρά, δηλαδή να τα ιεραρχήσετε.
Προσπαθήστε να αποφύγετε την επανάληψη λέξεων και διαλέξτε λέξεις όπως θα διαλέγατε στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο... Αποφεύγουμε τις πολύ συνηθισμένες, αλλά δεν παραφορτώνουμε το κείμενο με μπιχλιμπίδια.
Καλό είναι να γράφουμε μικρές προτάσεις. Είναι επίσης σημαντικό να καταλαβαίνει ο αναγνώστης τι θέλουμε να πούμε. Γι' αυτό όταν τελειώσουμε το γραπτό μας, το ξαναδιαβάζουμε και διορθώνουμε τα σημεία που δε βγαίνει εύκολα το νόημα.
Εννοείται πως σε ένα γράμμα δεν επιτρέπονται μουντζούρες... Και πως μετράει η καλή εμφάνιση. Προσέχουμε λοιπόν όσο γίνεται το γραφικό μας χαρακτήρα.
Θα κλείσουμε την επιστολή μας με ένα μικρό επίλογο όπου και θα φροντίσουμε να αναφέρουμε τα συναισθήματά μας. Νομίζω ότι για τον άγιο Βασίλη δε θα δυσκολευτείτε καθόλου να τα περιγράψετε...
Και τέλος ο αποχαιρετισμός και η υπογραφή σας.
Αν κάτι ξεχάσετε, μη στενοχωρηθείτε. Υπάρχει πάντα και η δυνατότητα για υστερόγραφο. Σημειώστε κάτω από την υπογραφή σας: Υ.Γ. και γράψτε όσο πιο σύντομα γίνεται αυτό που λησμονήσατε.
Μπορείτε εδώ, στα σχόλια, να αφήσετε τα γράμματά σας για τον άγιο Βασίλη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩς διαχειριστές θα λάβουμε ειδοποίηση για το μήνυμά σας και θα φροντίσουμε το συντομότερο δυνατό να το δημοσιεύσουμε.
Είναι κι αυτός ένας τρόπος να φτάσει και στον ίδιο τον άγιο...
Γράψτε μόνο το μικρό σας όνομα. Ούτε ο άγιος Βασίλης ούτε το ίντερνετ χρειάζεται επώνυμα.