Ανοίξαμε φόρουμ... Πετάξτε με τα φτερά της πεταλουδίτσας για να το βρείτε!

Ο Δον Κιχώτης "Κάτω από τη Γέφυρα"


Θέατρο σήμερα. Όλο το σχολείο προτίμησε αντί να τσικνίσει παϊδάκια να παρακολουθήσει θέατρο, αυτό το μαγικό σχολείο που άλλο δεν είναι από τον καθρέφτη της ίδιας μας της ζωής!

Οι μεγάλες τάξεις του σχολείου, από Τρίτη μέχρι και Έκτη, παρακολουθήσαμε την παράσταση "ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ" στο θέατρο ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ:Ο Δον Κιχώτης είναι ένα έργο κλασικό που γράφτηκε από τον Μιγκέλ Θερβάντες πριν από αρκετούς αιώνες. Όπως όμως όλα τα κλασικά έργα εξακολουθεί και σήμερα να γοητεύει τους ανθρώπους γιατί μιλάει για όλα εκείνα που αφορούν τους ανθρώπους όλων των τόπων και όλων των εποχών.

Ο Δον Κιχώτης συμβολίζει κάθε ρομαντικό άνθρωπο που προσπαθεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο χωρίς να επιδιώκει άλλη αμοιβή πέρα από το να εντυπωσιάσει την καλή του, τη Δουλτσινέα:
DON KIXOTIS 1.mp3


Η Δουλτσινέα είναι η "δέσποινα των λογισμών" του Δον Κιχώτη. Μια απλή κόρη σιδερά είναι εκείνη στην πραγματικότητα, όμως ο Δον Κιχώτης τη βλέπει για αρχοντοπούλα και αν οι άλλοι δεν τη βλέπουν έτσι είναι - μας λέει - γιατί φταίει ο μάγος Ρευστόν! Αυτόν θα καταδιώξει ο Δον Κιχώτης σε όλο τον κόσμο γιατί αυτός ο φοβερός μάγος έχει καταστρέψει όλους τους ανθρώπους.

Ποιος είναι ο μάγος Ρευστόν; Η εξέλιξη του έργου μας τον αποκαλύπτει. Είναι το χρήμα και η ακόρεστη δίψα των ανθρώπων για την απόκτησή του. Τα πάντα είναι σε θέση να κάνουν για το χρήμα. Εκτός από το Δον Κιχώτη που περιφρονεί τελείως το χρήμα. Όχι όμως και ο ιπποκόμης του ο πασίγνωστος Σάντσο:DON KIXOTIS 2.mp3


Ο Σάντσο είναι ένας προσγειωμένος άνθρωπος. Όταν ο Δον Κιχώτης του ζητά να γίνει ιπποκόμος του, το θεωρεί τελείως φυσιολογικό πως θα του δώσει μισθό. Έχει και γυναίκα και τέσσερα παιδιά να ταΐσει. Ο Δον Κιχώτης όμως του δηλώνει πως δεν καταλαβαίνει τι του λέει. Μισθό; Πουθενά στα βιβλία για τους ιππότες δεν αναφέρεται μισθός!Όταν το καθήκον σε καλεί να σώσεις τον κόσμο είναι δυνατόν να ζητάς μισθό!!! Όλα γίνονται για το πάθος της δικαιοσύνης!

Ο Σάντσο όμως επιμένει να σκέφτεται κοτούλες με πατατούλες στο φούρνο και ο Δον Κιχώτης αναγκάζεται να του τάξει πως θα τον κάμει διοικητή σε ένα νησί. Έτσι ο Σάντσο πείθεται να τον ακολουθήσει και οι δυο τους ξεκινούν να σώσουν τον κόσμο με σύνθημα:

ΜΠΡΟΣΤΑ! ΠΑΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ! ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!

Ακολουθούν διάφορα ηρωικά ή και αστεία κατορθώματα του Δον Κιχώτη. Με πρώτο την απελευθέρωση μιας αρχόντισας που μόνο φυλακισμένη δεν είναι:Ο Δον Κιχώτης όμως φαντάζεται πως κινδυνεύει και κάνει τα πάντα να τη σώσει!Όταν όμως εκείνη του προτείνει να την ακολουθήσει της δηλώνει πως μόνο τη Δουλτσινέα αγαπά και δε θα την εγκαταλείψει για καμία άλλη.

Λίγο αργότερα ο Δον Κιχώτης θα σώσει και ένα κράνος που κατά τη γνώμη του είναι το κράνος ενός ένδοξου ιππότη, αν και πρόκειτα απλά για τη λεκάνη και μόνο ενός κουρέα:Κι ενώ αυτά τα αστεία ψευτοκατορθώματα κάνουν στα μάτια μας τον Δον Κιχώτη να φαίνεται εντελώς γελοίος, ειδικά όταν ζητά από το Σάντσο να του φορέσει το κράνος - λεκάνη:σιγά σιγά και μεθοδικά το έργο μας αποκαλύπτει τη βαθύτερη αλήθεια. Εμφανίζονται οι κακοί που προσπαθούν με κάθε τρόπο να εκμεταλλευτούν τους άλλους και τον Δον Κιχώτη:Η πρώτη ανατροπή της εικόνας του αστείου ιππότη γίνεται με την απελευθέρωση των τριών φυλακισμένων. Ενώ το επεισόδιο φαίνεται αρχικά να μοιάζει με τα προηγούμενα, οι ατάκες του έργου καταφέρνουν να μας προβληματίσουν για το ποιος τελικά είναι ο γελοίος, ο Δον Κιχώτης ή όλοι οι άλλοι;DON KIXOTIS 3.mp3


Εκεί και βλέπουμε τον Δον Κιχώτη να καταθέτει και πάλι ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης αλλά ο τρόπος αυτός δεν είναι πια για γέλια. Αντίθετα είναι η φωνή της λογικής και της ανθρωπιάς και της δικαιοσύνης, της αληθινής δικαιοσύνης.

Ζήτω ο Δον Κιχώτης ντε λα Μάντσα! φωνάζουν οι τρεις φυλακισμένοι, πανηγυρίζοντας την απελευθέρωσή τους όταν όμως καταλαβαίνουν κι αυτοί πως ο Δον Κιχώτης δεν είναι τρελός, είναι μόνο ένας ρομαντικός άνθρωπος που θέλει να απελευθερώσει τους ανθρώπους από τον πραγματικό τους δυνάστη, το φοβερή μάγο Ρευστόν, του επιτίθενται...


Την ίδια ώρα και κάποιοι άλλοι προσπαθούν να τη φέρουν του Δον Κιχώτη, θεωρώντας τον κι αυτοί έναν τρελούτσικο που ο καθένας μπορεί να ξεγελάσει.Ο ένας είναι ο γιατρός που θέλει να παντρευτεί την ανηψιά του Δον Κιχώτη, όχι όμως γιατί την αγαπά αλλά γιατί λιγουρεύεται την προίκα που θα της δώσει ο θείος της.Λίγο αργότερα και η αρχόντισσα που ο Δον Κιχώτης στις πρώτες σκηνές του έργου προσπάθησε να σώσει, θα θελήσει να τον εκμεταλλευτεί και να τον παρουσιάσει στο βασιλιά μόνο και μόνο για να κάνει το βασιλιά να γελάσει με τα αστεία του καμώματα.Ο Δον Κιχώτης όμως δεν είναι ένας ακόμη γελωτοποιός. Δεν είναι ούτε χαζός. Το έργο μάλιστα θα καταφέρει να μας δείξει ποιος είναι ο αληθινά χαζός όταν ο βασιλιάς θα αφήσει το Σάντσο να καθίσει στο θρόνο του.Το γέλιο αρχίζει τώρα να στολίζει τις πράξεις των μεγάλων και τρανών και στα μάτια του θεατή φανερώνεται πόσο γελοίοι είναι οι δυνατοί και ισχυροί της γης, αφού και ένας ιπποκόμος τα καταφέρνει καλύτερα από το βασιλιά. Μόνο ο βασιλιάς δεν καταλαβαίνει και ξεσπά σε γέλια βλέποντας τον Δον Κιχώτη να επανέρχεται στη σκηνή.Θα προσπαθήσει μάλιστα να τον δωροδοκήσει, για να τον κρατήσει κοντά του και να του προσφέρει το γέλιο... Εκείνος όμως θα του πετάξει τα λεφτά πίσω. Και θα φύγει...

Και τότε θα πάρουν μπροστά οι ανεμόμυλοι.Κουρασμένος και απογοητευμένος ο Δον Κιχώτης θα πέσει κάτω, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Το κουράγιο του έχει εξανεμιστεί.Να όμως που ξαφνικά αποκτά συμμάχους. Δεν είναι άλλοι από τους θεατές. Κι ας είναι και παιδιά... Ή και ακριβώς γι' αυτό. Η αγνή καρδιά των παιδιών έχει καταλάβει ποιος αληθινά είναι ο Δον Κιχώτης και τον προτρέπει να σηκωθεί και πάλι και να συνεχίσει τον αγώνα του για δικαιοσύνη και ανθρωπιά.Ήταν πράγματι μια μαγική στιγμή εκείνη που τα μικρά μας ζουζουνάκια πετάχτηκαν όρθια από τα καθίσματα συμμετέχοντας ολόψυχα στη δραματική εξέλιξη του έργου, τόσο μαγική που τα μάτια βούρκωσαν και η καρδιά μας γέμισε ελπίδα. Ποιος ξέρει; Ίσως αυτά τα παιδιά να καταφέρουν εκείνο που εμείς δεν μπορέσαμε, να νικήσουν τον κακό μάγο Ρευστόν που καταστρέφει τους ανθρώπους.Έτσι στο φινάλε της παράστασης όλοι, μικροί και μεγάλοι, αποχαιρετήσαμε τον Δον Κιχώτη και τον υπόλοιπο θίασο με ένα ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα.

Μπράβο σε όλο το θίασο και σε όλους όσους εργάστηκαν για να ανέβει αυτή η εξαιρετική παράσταση στο θέατρο ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ. Αξίζει πραγματικά να δουν αυτό το έργο όχι μόνο όλα τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι. Ίσως μάλιστα περισσότερο οι μεγάλοι...

Οι συντελεστές της παράστασης είναι οι εξής:

Διασκευή: Γιάννης Καλατζόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλατζόπουλος
Μουσική: Δημήτρης Λέκκας
Σκηνικά & Κοστούμια: Γιώργος Λιντζέρης
Χορογραφία: Κατερίνα Ανδριοπούλου

ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Μανώλης Δεστούνης (στο ρόλο του Δον Κιχώτη)
Γιάννης Τσικής
Κατερίνα Τσεβά
Κώστας Κλάδης
Μαρουσώ Γεωργοπούλου
Στάθης Αναστασίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε εδώ το σχόλιό σας κι εμείς θα φροντίσουμε το συντομότερο δυνατό να δημοσιευτεί.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ


Ακούσατε, ακούσατε!