5 έως τις 9 Οκτωβρίου 2009
ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
Για οδηγίες (στα αγγλικά) δείτε το
http://www.ipy.org/images/stories/Tagzania_instructions.pdf
Ελάτε να εξερευνήσουμε μαζί όλα όσα συνδέονται με τις πολικές περιοχές. Βρείτε ενδιαφέροντες συνδέσμους για όλες αυτές τις δραστηριότητες, και πολλά άλλα, στις σελίδες για τις Πολικές Εβδομάδες στο
http://www.ipy.org/index.php?option=com_k2&id=2269:polar-weeks-2009&view=item&Itemid=51.
Στείλετε ενημέρωση για τις Δραστηριότητές σας στο
helmepajunior@helmepajunior.gr, τηλ 210 9343088.
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ (IPY)
Ότι Συμβαίνει στους Πόλους Έχει Επιπτώσεις Σε Όλους Μας!
Καιρός και κλίμα
Το κλίμα αντιπροσωπεύει την ισορροπία μεταξύ της θερμότητας που παίρνουμε από τους τροπικούς και της θερμότητας που χάνεται στους πόλους. Οι αλλαγές στη θερμοκρασία μεταξύ ισημερινού και πόλων παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αέρα και της υγρασίας. Τα ωκεάνια ρεύματα μεταφέρουν μεγάλη ποσότητα θερμότητας προς τους πόλους, και ο πάγος στο έδαφος και στους ωκεανούς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ώστε να μην υπερθερμαίνεται ο πλανήτης. Το κρύο νερό από τους πόλους συντελεί στην κυκλοφορία των ωκεάνιων ρευμάτων. Καθώς ο πλανήτης μας θερμαίνεται, πιθανές αλλαγές σε αυτά τα συστήματα θα έχουν επιπτώσεις στη γεωργία, τη δασοπονία, τη βιομηχανία, τις μεταφορές και την αναψυχή.
Ο πάγος και το επίπεδο της θάλασσας
Σημάδια της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας εμφανίζονται εκεί όπου ο θαλάσσιος πάγος, τα φύλλα πάγου, οι παγετώνες, και το πέρμαφροστ (μόνιμα παγωμένο έδαφος) συναντούν τον αέρα ή τον ωκεανό που έχει θερμανθεί. Οι παγετώνες υποχωρούν και λιώνουν. Ο θαλάσσιος πάγος που θερμαίνεται από πάνω ή από κάτω εξαφανίζεται γρήγορα, εκθέτοντας έναν σκοτεινότερο ωκεανό που αντανακλά λιγότερο ηλιακό φως και απορροφά περισσότερη θερμότητα. Το πέρμαφροστ που εκτίθεται στο θερμασμένο αέρα ξεπαγώνει από την επιφάνεια προς τα κάτω. Αυτή η διαδικασία μπορεί να απελευθερώσει ισχυρά αέρια θερμοκηπίου. Τα τεράστια φύλλα πάγου της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής χάνουν ήδη σε μάζα και αυξάνουν τη παγκόσμια στάθμη της θάλασσας.
Πολική βιοποικιλότητα
Η πολική ζωή περιλαμβάνει τις πολικές αρκούδες και τους πιγκουΐνους, αλλά και φυτά της τούντρα, τα θαυμάσια ωκεάνια καρκινοειδή, και τους μεταναστευτικούς πληθυσμούς που αναπαράγονται στις πολικές περιοχές. Αυτός ο βιολογικός πλούτος, που έχει προσαρμοστεί εντυπωσιακά στις χαμηλές θερμοκρασίες, τον πάγο, και το σκοτάδι που διαρκεί για μεγάλες περιόδους, απειλείται με εξαφάνιση καθώς οι βιότοποί τους εξαφανίζονται. Η εξαφάνιση των ειδών που εξαρτώνται από τον πάγο θα είναι τόσο σοβαρή απειλή όσο και η καταστροφή των τροπικών δασών και των κοραλλιογενών υφάλων.
Πολικές κοινότητες
Οι άνθρωποι στην Αρκτική αντιμετωπίζουν περιβαλλοντικές, κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές. Οι πολικοί φυσικοί πόροι, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών, των δασών, και της άγριας φύσης, αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση καθώς η αξία τους για τον υπόλοιπο κόσμο αυξάνεται. Οι κάτοικοι της Αρκτικής χρησιμοποιούν την παράδοση, την εκπαίδευση, την τεχνολογία, και τους παγκόσμιους γείτονές τους για να βοηθήσουν να απαντηθούν δύσκολα ερωτήματα. Μπορούν οι αρκτικές κοινότητες να στηρίξουν τις τοπικές οικονομίες παρά τα εισαγόμενα αγαθά και υπηρεσίες; Πώς μπορούν οι κάτοικοι στους πόλους να συνεργαστούν με τις τοπικές και εθνικές κυβερνήσεις για να μπορέσουν να εφαρμοστούν τα κατάλληλα σχέδια ανάπτυξης; Πώς μπορούν οι παραδοσιακοί πολιτισμοί να προσαρμοστούν στις οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις; Ποιος πρέπει να καθορίσει την αξία και το τρόπο προστασίας των αρκτικών οικοσυστημάτων;
Μάθετε περισσότερα για το Διεθνές Πολικό Έτος στο http://www.ipy.org/
Παραγωγή του γραφείο του Διεθνούς Προγράμματος IPY, http://www.ipy.org/.
Απόδοση στα Ελληνικά- HELMEPA.
Εικόνες: Ε. Calvert, NOAA; Νορβηγικό Συμβούλιο Έρευνας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε εδώ το σχόλιό σας κι εμείς θα φροντίσουμε το συντομότερο δυνατό να δημοσιευτεί.