Ανοίξαμε φόρουμ... Πετάξτε με τα φτερά της πεταλουδίτσας για να το βρείτε!

Στίβεν Χόκινγκ: Μακριά από τους εξωγήινους!


Στίβεν Χόκινγκ: «Να μείνουμε μακριά από τους εξωγήϊνους»


Εξωγήινοι είναι πιθανόν να υπάρχουν, όμως οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφύγουν οποιαδήποτε επαφή μαζί τους εξαιτίας των καταστροφικών συνεπειών που είναι δυνατόν να προκύψουν, προειδοποιεί ο διάσημος Βρετανός αστροφυσικός Steven Hawking, σε εκπομπή που μετέδωσε χθες το τηλεοπτικό δίκτυο Discovery Channel.

«Εάν οι εξωγήινοι μας επισκεφθούν, το αποτέλεσμα θα έχει βαρύτητα μεγαλύτερη από όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος αποβιβάσθηκε στην Αμερική, κάτι που δεν ήταν επιτυχημένο για τους Ινδιάνους της Αμερικής», τόνισε ο επιστήμονας στην εκπομπή.

«Οι εξελιγμένοι εξωγήινοι ενδέχεται να γίνουν νομάδες, αποβλέποντας στην κατάκτηση και τον αποικισμό των πλανητών στους οποίους προσεγγίζουν», περιέγραψε ο 68χρονος Hawking στην εκπομπή με τίτλο «Στο Σύμπαν με τον Steven Hawking».

Στην ερώτηση για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής, ο διάσημος αστροφυσικός τόνισε «η μεγάλη πρόκληση είναι να μάθουμε με τι μοιάζουν στην πραγματικότητα οι εξωγήινοι».

Η λογική του Hawking σχετικά με τους εξωγήινους είναι, γι’αυτόν, ασυνήθιστα απλή. Το σύμπαν, εξηγεί, έχει 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες, ο καθένας εκ των οποίων περιέχει εκατοντάδες εκατομμύρια αστέρια. Σε ένα τόσο μεγάλο μέρος, είναι σχεδόν αδύνατο η Γη να είναι ο μοναδικός πλανήτης στον οποίον έχει εξελιχθεί ζωή. «Στο μαθηματικό μου μυαλό, οι αριθμοί και μόνο κάνουν την σκέψη των εξωγήινων εντελώς λογική», λέει. «Η μεγάλη πρόκληση είναι να βρούμε πώς θα δείχνουν οι εξωγήινοι εμφανισιακά».

Η απάντηση σε αυτό, υποστηρίζει, είναι ότι οι περισσότεροι θα δείχνουν ανάλογοι με τα μικρόβια ή με τα απλά ζώα –το είδος της ζωής, δηλαδή, που κυριάρχησε στην Γη κατά το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της.

Μία σκηνή από το ντοκιμαντέρ του για το Discovery Channel δείχνει κοπάδια φυτοφάγων ζώων να «σκαλίζουν» μία εξωγήινη βουνοπλαγιά, όταν ξαφνικά αρπάζονται από ιπτάμενα, κίτρινα ερπετά. Μία άλλη δείχνει διάφανα, φωσφοριζέ θαλάσσια ζώα να δημιουργούν μεγάλα κοπάδια στους ωκεανούς, τα οποία απλώνονται κάτω από τους χοντρούς πάγους της Ευρώπης, ενός εκ των φεγγαριών του Δία. Τέτοιες σκηνές είναι εντελώς αναπόδεικτες, αλλά ο Hawking τις χρησιμοποιεί για να μας οδηγήσει σε ένα άλλο σοβαρό θέμα: ότι κάποιες μορφές ζωής μπορούν να είναι έξυπνες και να αποτελούν απειλή. Ο Hawking πιστεύει ότι η επαφή με αυτά τα είδη μπορεί να αποβεί καταστροφική για την ανθρωπότητα.




Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ Into the Universe with Stephen Hawking


Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι οι εξωγήινοι μπορούν ακόμα και να εισβάλλουν στην Γη για τις φυσικές πηγές της: «Αρκεί να κοιτάξουμε τους εαυτούς μας για να δούμε πώς η ευφυής ζωή μπορεί να αναπτυχθεί σε κάτι που δεν θα θέλαμε να γνωρίσουμε. Φαντάζομαι ότι μπορεί να επιβιώνουν σε τεράστιες ατράκτους, έχοντας κατασπαταλήσει όλες τις πηγές του πλανήτη τους. Τέτοιοι εξελιγμένοι εξωγήινοι μπορεί να γίνουν νομάδες, επιδιώκοντας να κατακτήσουν και να επεκταθούν σε όποιον πλανήτη μπορούν να προσεγγίσουν».

Καταλήγει, μάλιστα, λέγοντας ότι «το να προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με εξωγήινες φυλές είναι σχετικά επικίνδυνο» και ότι «αν οι εξωγήινοι ποτέ μας επισκεφθούν, η έκβαση θα είναι όμοια με αυτήν της Αμερικής, όταν την ανακάλυψε ο Χριστόφορος Κολόμβος, η οποία δεν ήταν και η καλύτερη για τους αυτόχθονες Αμερικάνους».

Η ολοκλήρωση το ντοκιμαντέρ αποτελεί θρίαμβο για τον Hawking, 68 ετών σήμερα, ο οποίος είναι παράλυτος από μία νευροκινητική ασθένεια που τον εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό να επικοινωνήσει. Το πρότζεκτ αυτό διήρκησε, για αυτόν και τους παραγωγούς του, τρία χρόνια, κατά την διάρκεια των οποίων επέμεινε να ξαναγράψει μεγάλο μέρος των κειμένων και να ελέγξει τα γυρίσματα. Ο επικεφαλής παραγωγός του Discovery, John Smithson, είπε σχετικά: «Ήθελε να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα που θα είναι μεν διασκεδαστικό για το γενικό κοινό, αλλά και επιστημονικό, και αυτό είναι δύσκολη δουλειά, δεδομένης της πολυπλοκότητας της ιδέας».

Όσοι από εσάς ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για την εξωγήινη ζωή, το ντοκιμαντέρ Stephen Hawking’s Universe ξεκίνησε να προβάλλεται χθες (25/4) στην Αμερική, ενώ στο Discovery Channel την Ευρώπης ξεκινά την Κυριακή 9 Μαΐου.

Οι άνθρωποι έχουν προσπαθήσει πλειστάκις να έλθουν σε επαφή με πιθανούς εξωγήινους πολιτισμούς.

Το 2008 η NASA εξέπεμψε στο διάστημα το τραγούδι των Beatles, «Across the Universe» προκειμένου να λάβει κάποιο μήνυμα φιλίας από εξωγήινες μορφές ζωής. Το μήνυμα αυτό αναμένεται να φθάσει στην περιοχή του Πολάρις το 2439.

Πηγή: ΑΠΕ – in2life

_______________________________

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://www.physics4u.gr/blog/?p=2063

Διαβάστε περισσότερα για το μεγάλο επιστήμονα της εποχής μας, τον Στίβεν Χόκινγκ:

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathfiles_100020_03/05/2007_189422 (άρθρο στην εφημερίδα Καθημερινή)

http://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_Hawking (wikipedia - αγγλικά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε εδώ το σχόλιό σας κι εμείς θα φροντίσουμε το συντομότερο δυνατό να δημοσιευτεί.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ


Ακούσατε, ακούσατε!