Ανοίξαμε φόρουμ... Πετάξτε με τα φτερά της πεταλουδίτσας για να το βρείτε!

Συνάντηση με τους γονείς


Αγαπητοί γονείς,

σας υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση που σας έχουμε στείλει από την αρχή της χρονιάς,

http://tetartaki.blogspot.com/2009/10/blog-post_25.html

την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2010, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των εκπαιδευτικών του σχολείου μας μαζί σας.

Ειδικά για τη δική μας τάξη, το Δ2, η συνάντηση θα αρχίσει στις 12.40 ακριβώς και στην αίθουσα του νηπιαγωγείου που βρίσκεται απέναντι από τη δική μας αίθουσα. Όταν οι μαθητές του τμήματός μας τελειώσουν το μάθημα της τελευταίας ώρας (την τελευταία ώρα της Τετάρτης τα παιδιά έχουν Μελέτη Περιβάλλοντος με την κ. Διευθύντρια) θα μεταφερθούμε στη δική μας αίθουσα.

Θα αρχίσουμε με ατομική συνεργασία διότι ο χώρος του νηπιαγωγείου μάς παραχωρήθηκε ευγενικά από τη συνάδελφο νηπιαγωγό μα δε είναι σωστό να καταχραστούμε τη φιλοξενία και να μπούμε πολλά άτομα ταυτόχρονα στο χώρο των νηπίων.

Στις 13.15 που λήγει το διδακτικό ωράριο, μπορείτε να συναντήσετε και τους άλλους διδάσκοντες του τμήματος και να ενημερωθείτε για την πρόοδο του παιδιού σας και στα μαθήματα που εκείνοι διδάσκουν.

Με εκτίμηση

η δασκάλα της τάξης

Ο Αϊ - ΔημήτρηςΟ ΑΪ- ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στο χωριό μας που δεν είναι κι ομορφότερο στην πλάση,
μας αφήκαν οι γονείς μας μια γερόντισσα εκκλησιά.Δεν της έχομε φτιαγμένο μαρμαρένιο εικονοστάσι,
τα καντήλια της δεν είναι κρυσταλλένια και χρυσά .

Φτωχικά ντυμένους έχει και τους γέρους της παπάδες,
ταπεινοί κι οι δυο της ψάλτες είναι πάντα εργατικοί.

Στα μανάλια της μεγάλες δεν ανάβουμε λαμπάδες,
στον αφέντη Αϊ - Δημήτρη το μικρό κεράκι αρκεί.

Κι όμως στο μικρό της χώρο, που όλους κι όλους δε μας πιάνει,
του Θεού το μεγαλείο το αισθανόμαστε τρανό!

Πουθενά πιο μυρωμένο δεν καπνίζει το λιβάνι,
πουθενά το καντηλάκι δεν σπιθάει πιο φωτεινό.

Στην καλή μας εκκλησούλα όλοι μας εκεί στη μέση
χριστιανοί στην κολυμπήθρα γίναμε κλαψαριστά.

Θα γελάσωμε μια μέρα και γαμπροί στην ίδια θέση,
θα σωπάσωμε μιαν άλλη με τα μάτια μας κλειστά...

Γεώργιος Αθάνας_______________________

Το ποίημα είναι από το αναγνωστικό της Στ' Δημοτικού

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ - ΑΘΗΝΑ 1952

http://www.scribd.com/doc/24902217/Αναγνωστικό-ΣΤ΄-Δημοτικού-1952

Το χωριό είναι το Πολύδροσο Θεσπρωτίας και η εκκλησιά του, χτισμένη όπως δείχνει η κεραμοπλαστική επιγραφή στο ιερό το ζπε - δηλαδή στα 1577, είναι αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο όπως και το ωραιότατο ποίημα του Γεωργίου Αθάνα.

http://www.polydroso.gr/index.php/topolydroso/history

Τέτοιες εκκλησίες, εκκλησίες χωριών και γερόντισσες, όπως εύστοχα περιγράφει ο ποιητής Αθάνας, εκφράζουν με τον καλύτερο τρόπο την έννοια της εκκλησίας όπως τη διδαχθήκαμε στο φετινό μάθημα των Θρησκευτικών.

Γίνεται στην περίπτωση αυτή η εκκλησία το κέντρο αναφοράς της κοινότητας και εκεί συμβαίνουν όλα τα σπουδαία γεγονότα που σημαδεύουν τη ζωή του καθενός μας. Γι' αυτό και οι εκκλησίες αυτές δημιουργούν μια ιδιαίτερη κατάνυξη σε όποιον τις επισκέπτεται.

Να προσθέσουμε ότι στο χαγιάτι της συγκεκριμένης εκκλησίας λειτουργούσε σε χρόνους παλιούς και το σχολειό του χωριού. Σώζονταν μάλιστα μέχρι πρόσφατα και τα σημάδια από τη φωτιά που άναβε εκεί ο δάσκαλος για να μην παγώσουν τα καημένα τα παιδάκια... Και να πούμε ότι τα παιδιά εκείνης της εποχής δεν είχαν καν το προνόμιο να φοράνε παπούτσια στα ποδαράκια τους. Όμως ο άγιος Δημήτριος τους έδινε τη δύναμη να ξεπερνούν τις κακουχίες και να προσπαθούν να μάθουν τα λιγοστά γραμματάκια για να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.

Αξίζει μάλιστα να πούμε και αυτό. Στο χωριό σωζόταν μέχρι και τα μέσα περίπου του προηγούμενου αιώνα μια χειρόγραφη επιστολή του άγιου Κοσμά του Αιτωλού. Την είχε φέρει μαζί της κάποια οικογένεια που μετοίκησε στο Πολύδροσο από το γειτονικό χωριό Ζάλογγο και οι χωριανοί την χρησιμοποιούσαν ως ... "γιατρικό"! πιστεύοντας πως η χάρη του αγίου μπορούσε σε μια δύσκολη περίπτωση αρρώστιας να μεταδοθεί από το χαρτί στον ασθενή. Όμως η ουσία δεν είναι στο τι πίστευαν τότε οι άνθρωποι μα στο κείμενο αυτής της επιστολής που το παραθέτουμε αυτούσιο και που είχε πράγματι μαγική επίδραση στους ανθρώπους του χωριού. Διαβάστε το για να καταλάβετε...

_______________________

«Ευγενέστατοι αγαπητοί αδελφοί και τέκνα μου πνευματικά οι κατοικούντες την χώραν Ζάλογκον ασπαζόμενος σας, εύχομαι και παρακαλώ τον άγιον Θεόν δια την ψυχικήν και σωματικήν σας υγείαν.

Εγώ, αδελφοί μου, ως δούλος ανάξιος του Θεού ημών περιερχόμενος και διδάσκων, το κατά δύναμιν, τους χριστιανούς, ήλθα και εδώ εις την χώραν σας. Και βλέποντας ότι δεν έχετε σχολείον επαρακίνησα τους χριστιανούς και έδωσαν δια το σχολείον το κατά δύναμιν και προαίρεσιν, πρέπει δε και η ευγενία σας να βοηθήτε πάντοτε το σχολείον σας, εξ ιδίων πόνων, ή από την χώραν κοινώς, ή και από βακούφια, δια να λάβητε και παρά Θεού τον μισθόν σας, και τιμήν παρά των ανθρώπων, είμαι δε και εγώ χρεώστης να παρακαλώ τον κύριον να ευλογήση την χώραν σας και να αξιώση να ζήσητε εδώ καλά και θεάρεστα και να σας βάλη και εις τον παράδεισον, να χαίρησθε και να ευφραίνησθε και να δοξάζητε την Αγίαν Τριάδα.

Ταύτα και υγιαίνετε εν Κυρίω.
1779 αψοθ΄ Ιανουάριος
Κοσμάς ιερομόναχος

και ανάξιος ευχέτης σας

Έβαλα δε και επίτροπον, με την γνώμην πάντων, τον ευγενέστατον Ιωάννην του Νικολάου και επιστάτας και βοηθούς αυτούς, τον κυρ Νικόλαον του Δημητρίου και τον κυρ Νικόλαον του παπά Αναστασίου, και τον κυρ Κύριον του Αθανασίου, να κυβερνήσουν το σχολείον, καθώς ο κύριος τους φωτίσει. Έβαλα δε ακόμη επιστάτην και τον Γεώργιον του Αθανασίου.»

___________________

Ποια ήταν η μαγική επίδραση της επιστολής αυτής;

Μα η μεγάλη σημασία που έδιναν οι φτωχοί χωρικοί αυτού του μικρού χωριού στη μόρφωση των παιδιών τους, τηρώντας όσα ο πάτερ Κοσμάς συμβούλευε... Παρά τις στερήσεις, θεωρούσαν αδιανόητο να μην πάει το παιδί στο σχολείο. Χωρίς φαγητό μπορεί να έμεναν. Χωρίς παπούτσια μπορεί να μεγάλωναν. Όχι όμως χωρίς γράμματα. Γιατί έτσι τους είχε "δασκαλέψει" ο πάτερ Κοσμάς πως θα λάβουν από το Θεό το μισθό τους!

Μέρα που είναι σήμερα, εορτή των τριών Ιεραρχών, το μικρό μας αφιέρωμα αποδεικνύει ότι η εκκλησία και οι πατέρες της εκκλησίας κατέβαλαν πολλές προσπάθειες για να υποστηρίξουν τη μόρφωση των παιδιών. Όχι μόνο οι άγιοι Βασίλειος, Γρηγόριος και Ιωάννης ο Χρυσόστομος, οι τρεις Ιεράρχες δηλαδή, μα και πολλοί άλλοι κληρικοί αργότερα ακολούθησαν το ίδιο παράδειγμα. Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ήταν μια ξεχωριστή περίπτωση ανάμεσά τους, γι' αυτό και η ιστορία τού χάρισε τον τίτλο "Δάσκαλος του γένους".

Αργότερα οι άνθρωποι προσπαθώντας να μελετήσουν την ιστορία εκείνων των χρόνων, των χρόνων δηλαδή που η πατρίδα μας ήταν σκλαβωμένη στους Τούρκους, θεώρησαν πως την περίοδο αυτή δεν υπήρχαν φανερά σχολεία των υπόδουλων Ελλήνων και δημιούργησαν τη θεωρία του Κρυφού Σχολειού. Όμως η δράση και μόνο του πάτερ Κοσμά του Αιτωλού αποδεικνύει πως δεν ήταν έτσι τα πράγματα. Κι ευτυχώς δηλαδή γιατί έτσι λειτούργησαν πολλά σχολειά που μέρα τη μέρα και χρόνο το χρόνο φρόντιζαν να κρατούν ζωντανή την εθνική συνείδηση και τη λαχτάρα για λευτεριά. Η συμβολή της εκκλησίας σε όλη αυτή την προσπάθεια για μόρφωση είναι αναμφισβήτητη και ο ρόλος της τεράστιος.

Αυτή τη συμβολή και αυτό το ρόλο τιμούμε συνολικά σήμερα με τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών, που θεωρούνται εκτός από άγιοι της εκκλησίας μας και προστάτες των γραμμάτων.

ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ - ΥΜΝΟΙ - ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΑ


Οι άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, συχνά αισθάνονται την ανάγκη να επικοινωνήσουν με το Θεό. Άλλοτε για να τον ευχαριστήσουν, άλλοτε για να νιώσουν τη χαρά της επικοινωνίας μαζί του και πιο συχνά όταν κάποιος κίνδυνος τους απειλεί:


Ο λόγος που απευθύνουμε στο Θεό, η συνομιλία μας δηλαδή μαζί του, μπορεί να γίνεται και με δικά μας λόγια ή ακόμη και με τις σκέψεις μας μόνο, μπορούμε όμως να χρησιμοποιούμε και τις καθιερωμένες προσευχές της θρησκείας μας.

Παραθέτουμε τις πιο γνωστές απ' αυτές και μαζί θεωρήσαμε σκόπιμο να αναφέρουμε και μερικούς ύμνους και απολυτίκια. Μερικά από αυτά δεν απευθύνονται στον ίδιο το Θεό αλλά σε σημαντικά πρόσωπα της εκκλησίας μας: Στην Παναγία ή σε αγίους.


«Πάτερ ημών ο εν τοις ουρανοίς,
αγιασθήτω το όνομά Σου,
ελθέτω η Βασιλεία σου,
γενηθήτω το θέλημά σου ως εν ουρανώ και επί [της] γης.

Τον άρτον ημών τον επιούσιον δος ημίν σήμερον,
και άφες ημίν τα οφειλήματα ημών,
ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών.

Και μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν,
αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού».

ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

«Πατέρα μας, που βρίσκεσαι στους ουρανούς, κάνε να σε δοξάσουν όλοι ως Θεό, να έρθει η βασιλεία σου· να γίνει το θέλημά σου και από τους ανθρώπους, όπως γίνεται από τις ουράνιες δυνάμεις.

Δώσε μας σήμερα τον απαραίτητο για τη ζωή μας άρτο.

Και χάρισέ μας τα χρέη των αμαρτιών μας, όπως κι εμείς τα χαρίζουμε στους δικούς μας οφειλέτες.

Και μη μας αφήσεις να πέσουμε σε πειρασμό, αλλά γλίτωσέ μας από τον πονηρό».

Η προσευχή αυτή ονομάζεται Κυριακή Προσευχή και έχει παραδοθεί από τον Ιησού Χριστό στους μαθητές του. Περιλαμβάνεται μάλιστα στο κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο (στο κεφάλαιο 6.9-13)

Η Κυριακή Προσευχή έχει μεταφραστεί σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου. Την παραθέτουμε στα Αγγλικά:

Our Father, who are in Heaven,
Hallowed be thy Name.
Thy Kingdom come.
Thy will be done,
on earth as it is in Heaven.

Give us this day our daily bread.
And forgive us our trespasses,
As we forgive them that trespass against us.

And lead us not into temptation;
But deliver us from evil.
Amen.Την προσευχή αυτή συνηθίζουμε να λέμε καθημερινά και στο σχολείο. Προσθέτουμε μάλιστα και τα εξής:

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Το τρισάγιον:

Άγιος ο Θεός, Άγιος Ισχυρός, Άγιος Αθάνατος, ελέησον ημάς.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Δι' ευχών των Αγίων Πατέρων ημών, Κύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός ημών, ελέησον ημάς. Αμήν.

(Μέ τίς εὐχές τῶν ἁγίων Πατέρων μας, Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, πού εἶσαι Θεός μας, ἐλέησέ μας. Ἀμήν.)

Παλιότερα στα σχολεία συνήθιζαν να λένε και άλλες προσευχές, όπως για παράδειγμα την επόμενη:

Βασιλεύ Ουράνιε,
Παράκλητε, το Πνεύμα της Αληθείας,
ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών,
ο θησαυρός των αγαθών και ζωής χορηγός,
ελθέ και σκήνωσον εν ημίν,
και καθάρισον ημάς από πάσης κηλίδος,
και σώσον, Αγαθέ, τας ψυχάς ημών.

ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ:

Σύ πού εἶσαι ὁ Βασιλιάς τ’ οὐρανοῦ, πού δίνεις παρηγοριά, πού εἶσαι πηγή καί δάσκαλος τῆς ἀλήθειας, πού εἶσαι παντοῦ παρών καί ὅλα τά γεμίζεις μέ τήν παρουσία Σου, πού γιά τούς καλούς εἶσαι θησαυρός καί δίνεις ζωή, ἔλα, κάθισε στή καρδιά μας, καθάρισέ μας ἀπό κάθε ἁμαρτία καί σῶσε τίς ψυχές μας. Ἀμήν.

Μια ακόμη ωραία προσευχή που είναι γραμμένη σε γλώσσα κατανοητή για τα παιδιά και μπορεί επιπλέον να ειπωθεί και μελωδικά είναι η ακόλουθη:Συ που κόσμους κυβερνάς,
και ζωή παντού σκορπάς,
άκου τούτη τη στιγμή,
των παιδιών σου τη φωνή.

Φώτιζε μας τη ψυχή,
στο καλό, την αρετή.
Δίνε μας από ψηλά,
Θάρρος, δύναμη, χαρά.

Για να ζούμε εδώ στη γη,
με γαλήνη, με τιμή,
Και να υμνούμ' αιώνια Σε,
Πάνσοφε, Δημιουργέ!

Με την ευκαιρία ας θυμηθούμε και το Σύμβολο της Πίστεως που κάθε χριστιανός οφείλει να γνωρίζει:

Το σύμβολον της πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα,
ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων.

Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν,
τον Υιόν του Θεού τον μονογενή,
τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων.

Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα,
ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο.

Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν
κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου,
και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα.

Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου,
και παθόντα, και ταφέντα.
Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς.

Και ανελθόνται εις τους ουρανούς,
και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός.

Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς,
Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος.

Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν,
το εκ του Πατρός εκπορευόμενον,
το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον,
το λαλήσαν διά των Προφητών.

Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν.

Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών.

Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος.
Αμήν.

Σε ειδικές επίσης περιπτώσεις λέμε και τους ακόλουθους ύμνους ή απολυτίκια:

ΕΥΓΓΕΛΙΣΜΟΥ

Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια,
ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια,
αναγράφω σοι η Πόλις σου Θεοτόκε.

Αλλ' ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον,
εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον,
ίνα κράζω σοι, Χαιρε Νύμφη ανύμφευτε.

ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ

Εν Ιορδάνη βαφτιζομένου σου Κύριε,
η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις.
Του γαρ Γεννήτορος, η φωνή προ σε μαρτύρει σοι,
αγαπητόν σε Υιόν ονομάζουσα.
Και το πνεύμα εν είδει περιστεράς
εβεβαίου του λόγου το ασφαλές.
Ο επιφανής Χριστέ ο Θεός,
και τον κόσμο φωτίσας δόξα σοι.

ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ

Η Γέννησίς Σου Χριστέ ο Θεός ημών,
ανέτειλε τω κόσμω, το φως το της γνώσεως.
Εν αυτή γαρ οι τοις άστροις λατρεύοντες,
υπό αστέρος εδιδάσκοντο,
Σε προσκυνείν τον Ήλιον της δικαιοσύνης
και Σε γιγνώσκειν εξ ύψους Ανατολήν, Κύριε δόξα Σοι.

ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ

Η Παρθένος σήμερον τον Υπερούσιον τίκτει
και η γη το Σπήλαιον τω απρόσιτω προσάγει.
Άγγελοι, μετά Ποιμένων δοξολογούσι.
Μάγοι δε, μετά αστέρος οδοιπορούσι.
Δι' ημάς γαρ εγεννήθη Παιδίον νέον,
ο προ αιώνιων Θεός.

Τριών Ιεραρχών

Τους τρεις μεγίστους φωστήρας της Τρισηλίου θεότητος,
τους την οίκουμένην ακτίσι, δογμάτων θείων πυρσεύσαντας·
τους μελιρρύτους ποταμούς της σοφίας,
τους την κτίσιν πάσαν θεογνωσίας νάμασι καταρδεύσαντας.
Βασίλειον τον μέγαν και τον θεολόγον Γρηγόριον
συν τω κλεινώ Ιωάννη, τω την γλώτταν χρυσορρήμονι
πάντες οι των λόγων αυτών ερασταί,
συνελθόντες ύμνοις τιμήσωμεν.
αυτοί γαρ τη Τριάδι υπέρ υμών αεί πρεσβεύουσιν.

Κλείνουμε το αφιέρωμά μας στις προσευχές με την προσευχή εκείνη που λέμε μετά την Ανάσταση. Αρχίζουμε κάνοντας το σταυρό μας και λέγοντας:

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν,
θανάτῳ θάνατον πατήσας
καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι
ζωὴν χαρισάμενος.

(Ὁ Ἰησοῦς Χριστὸς ἀναστήθηκε ἀφοῦ κατέβηκε καὶ δίδαξε στοὺς νεκρούς,
καταπατώντας μὲ τὸν θάνατό του τὸν φυσικὸν καὶ τὸν πνευματικὸν θάνατον
καὶ σὲ ὅσους βρίσκονταν σὲ τάφους, εἴτε φυσικοὺς εἴτε πνευματικούς,
χάρισε ἔτσι τὴν ἀληθινὴ ζωή.)


ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Ἀνάστασιν Χριστοῦ θεασάμενοι,
προσκυνήσωμεν ἅγιον, Κύριον,
Ἰησοῦν τὸν μόνον ἀναμάρτητον.

Τὸν Σταυρόν σου Χριστὲ προσκυνοῦμεν
καὶ τὴν ἁγίαν σου Ἀνάστασιν
ὑμνοῦμεν καὶ δοξάζομεν·
σὺ γὰρ εἶ Θεὸς ἡμῶν,
ἐκτὸς σοῦ ἄλλον οὐκ οἴδαμεν,
τὸ ὄνομά σου ὀνομάζομεν.

Δεῦτε πάντες οἱ πιστοί,
προσκυνήσωμεν τὴν τοῦ Χριστοῦ ἁγίαν ἀνάστασιν·
ἰδοὺ γὰρ ἦλθε διὰ τοῦ Σταυροῦ
χαρὰ ἐν ὅλῳ τῷ κόσμῳ.

Διὰ παντὸς εὐλογοῦντες τὸν Κύριον,
ὑμνοῦμεν τὴν ἀνάστασιν αὐτοῦ·
Σταυρὸν γὰρ ὑπομείνας δι᾿ ἡμᾶς,
θανάτῳ θάνατον ὤλεσεν.


(Ἀφοῦ εἴδαμε τὴν ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ,
ἂς προσκυνήσουμε τὸν ἅγιο καὶ Κύριο,
τὸν Θεάνθρωπο Ἰησοῦ ποὺ εἶναι ὁ μόνος ἀναμάρτητος.
Τὴν Σταυρική Σου θυσία Χριστὲ προσκυνοῦμε
καὶ τὴν ἁγία σου Ἀνάσταση
ὑμνοῦμε καὶ δοξάζουμε·
διότι Ἐσὺ εἶσαι ὁ Θεός μας,
καὶ Θεὸ ἄλλον ἐκτὸς ἀπὸ Ἐσένα δὲν ἀναγνωρίζουμε κανένα,
καὶ μόνο τὸ ὄνομά Σου σημαίνει Θεὸς γιὰ ἑμᾶς.
Ἐλᾶτε ὅλοι οἱ πιστοί,
ἂς προσκυνήσουμε τὴν ἁγία ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ·
ἀφοῦ ἡ ἀνάστασή Του ποὺ ἔγινε μετὰ τὴν Σταυρική Του Θυσία,
ἔφερε μεγάλη χαρὰ ποὺ ἀπλώθηκε σὲ ὅλον τὸν κόσμο.
Παντοτινὰ θὰ εὐλογοῦμε τὸ ὄνομα τοῦ Κυρίου,
καὶ παντοτινὰ θὰ ὑμνοῦμε τὴν ἀνάστασή Του.
Διότι, ἐπειδὴ ὑπέμεινε Πάθη καὶ Σταυρό ἀπὸ ἑμᾶς γιὰ ἑμᾶς,
κατανίκησε κι ἔδιωξε τὸν θάνατο. )

Η προσευχή τελειώνει κάνοντας και πάλι το σταυρό μας και λέγοντας:

Ἀναστὰς ὁ Ἰησοῦς ἀπὸ τοῦ τάφου
καθὼς προεῖπεν,
ἔδωκεν ἡμῖν τὴν αἰώνιον ζωὴν
καὶ μέγα ἔλεος.


(Μὲ τὴν ἀνάσταση Του ἀπὸ τὸν τάφον ὁ Ἰησοῦς Χριστὸς
ὄπως εἶχε πεῖ πρὶν τὰ ἅγια πάθη Του,
μᾶς χάρισε τὴν ἀληθινὴ αἰώνια ζωή
καὶ τὸ μέγα ἔλεος τοῦ Θεοῦ στὶς ταπεινές μας ὑπάρξεις.)
Η προσευχή στον κήπο.

Έργο του Sebastiano RICCI

_____________________

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για τις προσευχές και τους ύμνους αξιοποιήσαμε το υλικό που δημοσιεύεται σε σχετικούς χώρους του ίντερνετ, όπως για παράδειγμα εδώ:

http://users.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/explanatory/prayers_interpretation.htm

Αποτέλεσμα είναι σε κάποια κείμενα να υπάρχει πολυτονικό σύστημα ή σε κάποια άλλα να παρατηρούνται κάποιες ανορθογραφίες... πχ απουσιάζουν τόνοι κλπ
ΚΑΝΤΙΝΣΚΥ, ο πατέρας της αφηρημένης τέχνηςKandinsky Wassily (1866-1944)

"...Τα χρώματα είναι τα πλήκτρα, τα μάτια είν' η αρμονία κι η ψυχή είναι το πιάνο με τις χορδές του. Ο καλλιτέχνης είναι το χέρι που παίζει τ' όργανο κι αγγίζοντας το 'να ή τ' άλλο πλήκτρο, δονεί τη ψυχή."...

Wassily Kandinsky "Για Το Πνευματικό Στη Τέχνη"Θεωρείται πατέρας της Αφηρημένης Τέχνης. Πολλοί άλλοι ζωγράφοι κείνη τη περίοδο, ακολουθήσανε το στυλ, αλλά κανείς δε κατάφερε να διερευνήσει τις αντικειμενικές φόρμες, με τη συγκεκριμένη λογική που την εξήγησεν ο ίδιος, σε πολλά βιβλία και δοκίμια και κυρίως στη πραγματεία του "Για Το Πνευματικό Στη Τέχνη". Ήταν επίσης εξαίρετος μουσικός κι ισχυριζότανε πως έβλεπε τα χρώματα της μουσικής.Γεννήθηκε στη Μόσχα, από πλούσια οικογένεια εμπόρων. Το 1871 μετακομίζουνε στην Οδησσό, όπου σύντομα οι γονείς του χωρίζουν και το 6χρονο αγόρι κρατά μια θεία του. Τελείωνει το γυμνάσιο εκεί καθώς και ιδιαίτερα μαθήματα, μουσικής, ζωγραφικής και σχεδίου.

Το 1886 επιστρέφει στη Μόσχα κι αρχίζει να παρακολουθεί μαθήματα Νομικής στο Πανεπιστήμιο. Τελειώνει το 1892. 3 χρόνια μετά εντυπωσιάζεται από τη σειρά "Θημωνιές" του Κλωντ Μονέ και μετακομίζει στο Μόναχο, αρχίζοντας να μελετά ζωγραφική στο ατελιέ του 'Αντον 'Αζμπε. 5 χρόνια μετά, μαθητεύει στον Φραντς Φον Στουκ.Το 1908 επιστρέφει στο Μόναχο έπειτα από σύντομα ταξίδια ανά τον κόσμο και γνωρίζει τους, Πωλ Κλέε, Φραντς Μαρκ κι Αουγκούστ Μάκε, που 3 χρόνια μετά, ιδρύουνε μαζί το κίνημα Der Blaue Reiter.

Με το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, το 1914, καταφεύγει στην Ελβετία και τον επόμενο χρόνο επιστρέφει στη Μόσχα.

Το 1918 διορίζεται διευθυντής του Μουσείου Ζωγραφικής Μόσχας και παράλληλα διδάσκει Αισθητική στο Πανεπιστήμιο, ενώ ιδρύει το Ινστιτούτο Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης, το 1919.2 χρόνια μετά, εκδιώκεται ως ανεπιθύμητος, από το καθεστώς της Σοβιετικής Ένωσης και μετακομίζει στο Βερολίνο, χωρίς ποτέ να ξαναγυρίσει στη πατρίδα. Την επόμενη χρονιά διδάσκει τέχνη, στη Σχολή Βauhaus της Βαϊμάρης, μέχρι που τη κλείνουν οι Ναζί το 1933 κι έτσι αναγκάζεται να μετακομίσει στη Γαλλία, στο Νεϊγυ-Συρ-Σαιν, όχι πολύ μακριά από το Παρίσι.

Το 1939, το Μουσείο Jeu De Paume, αγοράζει το έργο του "Σύνθεση ΙΧ" ενώ, από την άλλη μεριά, πολλά έργα του καταστρέφει το Ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας.

Στις 13 Δεκέμβρη 1944, πεθαίνει, σε ηλικία 78 ετών και θάβεται στο Νεϊγύ-Συρ-Σαιν.

_____________________

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι πληροφορίες και οι εικόνες των πινάκων του Καντίνσκυ προέρχονται από το site http://www.peri-grafis.com/ergo.php?id=515

Εις το βουνό ψηλά εκεί είν' εκκλησιά ερημική
Εις το βουνό ψηλά εκεί
είν’ εκκλησιά ερημική·
το σήμαντρό της δεν κτυπά...
―δεν έχει ψάλτη ουδέ παπά!

Ένα κανδήλι θαμπερό,
και ένα πέτρινο σταυρό,
έχει στολίδι μοναχό
το εκκλησάκι το φτωχό.

Αλλ’ ο διαβάτης σαν περνά,
στέκεται και το προσκυνά,
και με ευλάβεια πολλή
τον άσπρο του σταυρό φιλεί.

Επάνω στο σταυρό εκεί
είναι εικόνα μυστική!
Μ’ αίμα την έγραψ’ ο θεός,
και την λατρεύει ο λαός.


ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ «Η μικρά εκκλησιά».

«Τριάκοντα ασμάτια», Νέα Εστία 539 (Χριστούγεννα 1949). 182.

_____________________

  • Το εκκλησάκι της εικόνας είναι ο Άγιος Μηνάς, στο Κοκκινολιθάρι Θεσπρωτίας.

Είναι μια χώρα που τη λένε ΑϊτήΕίναι μια χώρα που τη λένε Αϊτή. Στην άλλη άκρη του πλανήτη από τη δική μας.
Δίπλα στην Κούβα και στην Καραϊβική, στα μέρη που τα λέμε εξωτικά.
Και τρέχουν οι τουρίστες να γνωρίσουν. Να απολαύσουν...
Έτρεξε κι ο Εγκέλαδος προχτές. Για να σκοτώσει.
100.000; Μισό εκατομμύριο;
Κανείς δεν ξέρει.


Πρωτεύουσα το Πορτ ο Πρενς. Λιμάνι πριγκιπικό θα πει.
Μα εκεί δε ζούνε πρίγκιπες. Μόνο παρίες...
Τώρα; Χιλιάδες πέθαναν.
Χιλιάδες θαμμένοι στα ερείπια.
Εκατομμύρια στο δρόμο.


Λένε πως η χώρα αυτή, η πάμπτωχη,
ήταν η πρώτη στον κόσμο που αναγνώρισε τη δική μας, την Ελλάδα.
Εμείς; Τι θα κάνουμε τώρα εμείς για εκείνους;

Σήμερα στο σχολειό διαβάσαμε για τον εξάχρονο ήρωα της Ορλεάνης. Ένα αγόρι που κατάφερε να σώσει έξι παιδάκια μικρότερα από εκείνο όταν ο τρομερός τυφώνας Κατρίνα έπληξε την πατρίδα του, τη Νέα Ορλεάνη.

Στην ίδια γειτονιά του κόσμου βρίσκονται και η Νέα Ορλεάνη και η Αϊτή, βρέχονται και οι δύο από τον μεγάλο κόλπο του Μεξικού, στην κεντρική Αμερική. Είναι περιοχή γνωστή για τους τυφώνες της και τις τεράστιες καταστροφές που προκαλούν στο πέρασμά τους.

Και η Αϊτή πέφτει συχνά θύμα των τυφώνων. Αυτή τη φορά είχε σειρά ο σεισμός για να βυθίσει στη δυστυχία αυτή τη χώρα που είναι μία από τις πιο φτωχές του πλανήτη μας.

Την Αϊτή την ανακάλυψε ο Χριστόφορος Κολόμβος, στις 6 Δεκεμβρίου του 1492. Ακολούθησε μεγάλη σφαγή των κατοίκων της Αϊτής από τους Ευρωπαίους. Τόσους πολλούς σκότωσαν που αργότερα για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τις φυτείες τους, κουβάλησαν χιλιάδες σκλάβουν από την Αφρική.

Είναι πολύ πονεμένος τόπος η Αϊτή. Οι άνθρωποί της ξεσηκώθηκαν πολλές φορές ζητώντας τα δικαιώματά τους. Κατάφεραν μάλιστα να ιδρύσουν την πρώτη "μαύρη" δημοκρατία του κόσμου, μετά την εξέγερση των αφρικανών σκλάβων στα 1791 και μετά από 12 χρόνια αγώνες.

Μάλιστα το κράτος που ίδρυσαν ήταν το πρώτο στον κόσμο που αναγνώρισε τη δική μας Ελλάδα, όταν οι πρόγονοί μας επαναστάτησαν κατά των Τούρκων στα 1821. Κι ας ήταν ένα κράτος μικρό, κι ας ήταν στην άλλη άκρη της γης.

Η Αϊτή σήμερα είναι ένα οικονομικά εξαθλιωμένο κράτος και ταυτόχρονα ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα. Έτσι εξηγείται και ο τεράστιος αριθμός θυμάτων από τον προχτεσινό σεισμό. Που ήταν και ιδιαίτερα ισχυρός. Και τα ρίχτερ ήταν πολλά, αλλά και το βάθος του σεισμού μικρό.

Η περιοχή της Αϊτής δε θεωρείται σεισμογενής. Τα σπίτια και για το λόγο αυτό δεν είχαν αντισεισμικές προδιαγραφές. Γκρεμίστηκε ακόμη και το προεδρικό μέγαρο της χώρας.

Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα ερείπια. Ποιος ξέρει αν θα προλάβουν να τους βγάλουν ζωντανούς;

Εκατομμύρια και οι τραυματίες και οι άστεγοι. Ανάμεσά τους και πολλά παιδιά.

Ακόμα και αν κάποια από τα παιδιά αυτά δείξουν ηρωισμό, δε φτάνει. Όλοι μας πρέπει να νοιαστούμε και να βρούμε τρόπο να στείλουμε βοήθεια.

Ας έχουμε το νου μας για να εντοπίσουμε τις ενέργειες που σίγουρα θα κάνουν πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις. Να δώσουμε κι εμείς τον οβολό μας. Όπως θα θέλαμε το ίδιο να κάνουν οι άλλοι άνθρωποι της γης αν τη δική μας πόρτα χτυπούσε η συμφορά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΩΣ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣΜπήκαμε πλέον στο νέο χρόνο και η λήξη του σχολικού έτους πλησίασε ακόμη περισσότερο. Μετρήσαμε τις μέρες μαθημάτων που μας μένουν και τις βρήκαμε λιγότερες από 100...

Ανάγκη λοιπόν να ξαναδούμε τον προγραμματισμό μας, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη και τις δύο εβδομάδες που έμεινε κλειστό το τμήμα μας λόγω της νέας γρίπης.

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία ενημέρωση πως θα μας δοθεί πρόσθετος διδακτικός χρόνος για να καλύψουμε τις μέρες που χάσαμε. Άρα θα πρέπει μόνοι μας να βρούμε τον τρόπο ώστε να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις στη διδακτέα ύλη μας. Στην κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσει τα μέγιστα ο καλός προγραμματισμός του χρόνου που μας μένει.

Το σχολείο σίγουρα δεν αποσκοπεί μόνο στην εξάντληση της διδακτέας ύλης και πολύ περισσότερο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αντίληψη του παρελθόντος για διάκριση των μαθημάτων σε πρωτεύοντα και δευτερεύοντα έχει πλέον ξεπεραστεί.

Επομένως δε θα ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα πίεσης των μαθητών αγνοώντας την ηλικία τους και τις δυνάμεις τους, ούτε θα δώσουμε μονόπλευρα βάρος σε μαθήματα που οι παλιότερες γενιές θεωρούσαν πιο σημαντικά, υποτιμώντας άδικα άλλα διδακτικά αντικείμενα.

Συστηματικά και μεθοδικά θα επιδιώξουμε το καλύτερο, έχοντας ως γνώμονα τις σχετικές οδηγίες του παιδαγωγικού ινστιτούτου για ανάλογες περιπτώσεις. Σε μαθήματα που η διδακτέα ύλη είναι αδύνατον υπό τις παρούσες συνθήκες να καλυφθεί ολόκληρη, θα γίνει επιλογή ενοτήτων και ασκήσεων ώστε οι μαθητές να μεταβούν στην επόμενη τάξη προετοιμασμένοι επαρκώς.

Σημαντικό στοιχείο που οφείλουμε όλοι να προσέξουμε είναι να μη χαθεί άλλος διδακτικός χρόνος χωρίς σοβαρή αιτία. Θα βοηθήσουν στους στόχους που θέτουμε τα εξής:

1. Έγκαιρη προσέλευση στο σχολείο. Στο προηγούμενο τρίμηνο παρατηρήθηκαν αρκετές περιπτώσεις καθυστερημένης προσέλευσης μαθητών, με δυσμενείς επιπτώσεις και για τους ίδιους αλλά και για το υπόλοιπο τμήμα που εύλογα αναστατώνεται με την είσοδο των μαθητών που άργησαν.

2. Κατάλληλη προετοιμασία στο σπίτι. Αφενός οι μαθητές οφείλουν να μελετούν και να προετοιμάζουν τις ασκήσεις και τις εργασίες που τους έχουν ανατεθεί για το σπίτι και αφετέρου πρέπει να εφοδιάζουν τη σάκα τους με όλα τα απαραίτητα. Και στο σημείο αυτό είχαμε προβλήματα κατά το πρώτο τρίμηνο. Υπήρξαν μαθητές που ξέχναγαν ακόμη και το βιβλίο στο σπίτι. Πώς να παρακολουθήσουν έτσι το μάθημά τους;

3. Φροντίδα της σωματικής υγείας και ευεξίας των μαθητών. Η σωματική μας υγεία δεν εξαρτάται πάντα από μας. Ας προσπαθήσουμε όμως στο μέτρο που μπορούμε για την όσο το δυνατόν καλύτερη υγεία και ευεξία των παιδιών. Τη σωστή διατροφή, τον καλό ύπνο, τις δημιουργικές δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου. Όλα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στο να μπορεί ο μαθητής να ανταποκρίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις σχολικές του υποχρεώσεις. Έχοντας κατά νου το σοφό γνωμικό: Μέτρον άριστο.

Έτσι θα αποφύγουμε ίσως την κατάσταση που αντιμετωπίσαμε στο πρώτο τρίμηνο με τις πολλές απουσίες κάποιων παιδιών. Βέβαια, το ξαναλέμε, ότι δεν είναι πάντα στο χέρι μας να εξασφαλίσουμε την καλή υγεία των παιδιών και από τη μεριά του σχολείου υπάρχει κατανόηση όταν οι απουσίες οφείλονται σε λόγους ανωτέρας βίας.

Όμως δεν μπορούμε να μην τονίσουμε ότι η απουσία από το σχολείο δεν αναπληρώνεται με όποια προσπάθεια και αν γίνει στο σπίτι. Συχνά οι γονείς αναφέρουν όταν το παιδί τους απουσιάσει πως "διάβασαν" στο σπίτι όσες μέρες έλειπαν από το σχολείο. Αυτό δεν είναι καθόλου κακό. Ίσα ίσα. Μα το σχολείο δε διδάσκει μόνο όσα περιλαμβάνει το βιβλίο. Στην τάξη ο δάσκαλος φροντίζει να προσφέρει στα παιδιά πολλά περισσότερα από όσα περιλαμβάνει το εγχειρίδιο.

Λαμβάνοντας υπόψη και τις αδυναμίες των μαθητών που διαπιστώνει, συχνά επανέρχεται σε προηγούμενα κεφάλαια της ύλης και βοηθά τα παιδιά να συμπληρώσουν τα κενά τους. Επίσης προχωρά σε διασυνδέσεις ανάμεσα στα μαθήματα και αναγκαίες προεκτάσεις πέραν των αναγραφομένων στο βιβλίο. Και πολλά άλλα ακόμη που δεν είναι του παρόντος να αναλυθούν...

Αν αλλιώς είχαν τα πράγματα, και μπορούσε ένα παιδί να μείνει σπίτι και να καλύψει όσα του δίνει το σχολείο, δε θα υπήρχαν σχολεία. Θα μοιράζαμε στα παιδιά βιβλία, και τέλος στο θεσμό που αιώνες τώρα εφαρμόζει η ανθρωπότητα για την προετοιμασία της νέας γενιάς.

Παρακαλούμε λοιπόν όλους να βοηθήσουν ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας στον καλύτερο δυνατό βαθμό.

Θα βοηθήσει σ' αυτό και η στενή και συστηματική συνεργασία της οικογένειας με το σχολείο.

Υπενθυμίζουμε ότι κάθε Πέμπτη μεσημέρι η δασκάλα της τάξης μένει στην αίθουσα και μετά τη λήξη των μαθημάτων ώστε οι γονείς να μπορούν να προσέρχονται και να συνεργάζονται μαζί της σε όλα τα θέματα που αφορούν τα παιδιά.

Επιπλέον το σχολείο έχει ορίσει και μέρες κοινής συνεργασίας με όλους τους εκπαιδευτικούς. Και θα θυμίσουμε πως όταν υπάρχει τέτοια κοινή συνάντηση, δεν πραγματοποιούνται οι συναντήσεις της Πέμπτης που απέχουν λιγότερο της μίας εβδομάδας, ώστε να μην αποδυναμώνεται η προσέλευση των γονιών από τις επίσημες συναντήσεις του σχολείου.

Αν πάλι κάποιος γονιός αδυνατεί να προσέλθει στις ημερομηνίες που έχουμε ορίσει, μπορεί τηλεφωνικά να συνεννοείται με το σχολείο και τη δασκάλα ώστε να καθορίζεται από κοινού κάποια άλλη ημερομηνία συνάντησης. Το τηλέφωνο του σχολείου είναι 210 9417466 και έχετε επίσης όλοι και το κινητό τηλέφωνο της δασκάλας της τάξης. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Στον πίνακα που ανωτέρω δημοσιεύσαμε, φαίνονται όλες οι σημαντικές δραστηριότητες που έχουμε ως τώρα προγραμματίσει για το Β΄ και Γ΄ τρίμηνο του σχολικού έτους, καθώς επίσης και οι ημέρες αργίας.

Σημειώνουμε τι σημαίνουν οι ιδιαίτερες αναφορές του πίνακα αυτού:

ΣΥΝ. Αφορά τις επίσημες συναντήσεις γονέων - δασκάλων που έχει προγραμματίσει το σχολείο. (3 Φεβρουαρίου, 19 Μαρτίου και φυσικά την ημέρα λήξης των μαθημάτων, την 15η Ιουνίου) Η ακριβής ώρα προσέλευσης θα σας ανακοινώνεται επίσημα από το σχολείο λίγες ημέρες πριν την πραγματοποίηση της συνάντησης. Σημειώνουμε ότι εκτός από την τελευταία, οι άλλες δύο δεν μπορούν να γίνουν πριν τη λήξη του διδακτικού ωραρίου.

ΕΠΙΣΚ. Αφορά διδακτική επίσκεψη. Οι διδακτικές επισκέψεις είναι αναλυτικά οι ακόλουθες:

22 Ιανουαρίου 2010, Παρασκευή. Ώρα 10.00 - 11.30 Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής.

Κόστος και για τα δύο τμήματα της Τετάρτης 120 € συνολικά, επιβαρυμένο βέβαια και με το ανάλογο κόστος μεταφοράς των μαθητών.

Προτιθέμεθα εκεί να παρακολουθήσουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα:

Παίζοντας στο χρόνο - Eπαφή με παιχνίδια φτιαγμένα από πηλό από την αρχαιότητα έως σήμερα, όπως είναι η αρχαία πλαγγόνα, τα σείστρα, η κούπα δικαιόσυνης, η νεροσφυρίχτρα. Σε όλα τα προγράμματα περιλαμβάνεται χειροτεχνική δραστηριότητα με πηλό.

Η επιλογή έγινε με βάση τον προσανατολισμό μας να υλοποιήσουμε ενδοσχολικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με κεντρικό άξονα το παιχνίδι. Ήδη το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε από τις μέρες των Χριστουγέννων με το ερωτηματολόγιο που δόθηκε στα παιδιά για έρευνα γύρω από τα Παραδοσιακά Παιχνίδια.

19 Φεβρουαρίου 2010, Παρασκευή: ώρα 9.30 - 11.00 Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος

Πρόγραμμα: Ναυπηγώντας μια τριήρη. Κόστος προγράμματος ανά μαθητή 4 €.

Με την επίσκεψή μας εκεί ευελπιστούμε να γίνει αντιληπτό στα παιδιά πως η Ελλάδα έχει στενή και διαχρονική σχέση με τη θάλασσα και σε πολλά επίπεδα. Θα δέσουμε έτσι τους στόχους της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τους στόχους του μαθήματος της φετινής ιστορίας και θα βοηθήσουμε τα παιδιά να συνεχίσουν την τεράστια ναυτική παράδοση της χώρας μας.

Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιούμε σε συνεργασία με την Παιδική Helmepa.

3 Μαρτίου 2010, Τετάρτη. Ώρα 10.00 - 12.00. Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων στην Πλάκα.

Κόστος προγράμματος: 40 € για το κάθε τμήμα της Τετάρτης τάξης.

Σε συνεργασία και με την καθηγήτρια Μουσικής του σχολείου μας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά φέτος που θα διδαχθούν φλογέρα να γνωρίσουν και τα αντίστοιχα παραδοσιακά μουσικά όργανα.

30 Απριλίου 2010, Παρασκευή. Κέντρο ερπετών «Ο Ερπετόκοσμος»

Κόστος συμμετοχής 2 € ανά μαθητή.

Στο πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης" στο Ίλιον λειτουργεί Κέντρο Ερπετών «Ο Ερπετόκοσμος», που φιλοξενεί μια αξιόλογη συλλογή με σπάνια ζωντανά ερπετά από όλο τον κόσμο.

Επιλέξαμε την επίσκεψη αυτή από τον κατάλογο που δημοσιεύει το υπουργείο παιδείας και λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα στοιχεία του περιβάλλοντος χώρου του σχολείου μας και ειδικά την πανίδα του ρέματος του Ιλισσού που περνά πίσω από το σχολείο και που φιλοξενεί στην πανίδα του και ερπετά...

Η επίσκεψη εντάσσεται στο επίσημο περιβαλλοντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιούμε φέτος με τίτλο ΤΑ ΤΖΙΤΖΙΚΙΑ ΤΟΥ ΙΛΙΣΟΥ.

Ο χώρος της έκθεσης είναι απόλυτα ασφαλής και παρέχει τη δυνατότητα στους μαθητές να εξοικειωθούν με τα άγνωστα τους ερπετά ώστε να καταπολεμήσουν μεν τις σχετικές φοβίες αλλά και ταυτόχρονα να μάθουν και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

ΜΑΪΟΣ: Επίσκεψη στην Ακρόπολη - δεν έχει οριστεί ακόμη η ακριβής ημερομηνία.

ΙΟΥΝΙΟΣ: Ομαδική επίσκεψη ολόκληρου του σχολείου. Θα οριστεί ο τόπος και η ακριβής ημερομηνία από το σύλλογο διδασκόντων.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ως τάξη θα εργαστούμε όλο το υπόλοιπο διάστημα με βάση τον προγραμματισμό που εκθέσαμε, προσπαθώντας όχι μόνο για την κάλυψη της διδακτέας ύλης αλλά για την επιτυχή υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που έχουμε αναλάβει καθώς και συναφών δραστηριοτήτων.

Πρέπει και θέλουμε να υποστηρίξουμε ένα σχολείο που δε θα μεταδίδει μόνο γνώσεις αλλά θα βοηθά στην ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ


Αγαπητοί φίλοι του ιστολογίου μας, μικροί και μεγάλοι φίλοι,

σας ενημερώνουμε πως μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας με τους ακόλουθους τρόπους:

1. ΑΠΟΣΤΟΛΗ E-MAIL: Κάτω και αριστερά στη σελίδα του ιστολογίου μας, δηλαδή του blog, υπάρχει ένα φακελάκι αλληλογραφίας που επιγράφεται ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. Κάνοντας κλικ με το ποντίκι σας πάνω ακριβώς σ' αυτό το φακελάκι, μπορείτε να μας στείλετε e-mail στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομίου του διαχειριστή του ιστολογίου.

2. ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: Κάτω από κάθε ανάρτηση του ιστολογίου υπάρχει χώρος αποστολής σχολίων. Επιγράφεται "Ανάρτηση Σχολίου" και αποτελείται από ένα λευκό κουτί με γαλάζια γραμμούλα γύρω γύρω. Κάντε κλικ μέσα στο κουτί αυτό και δακτυλογραφήστε το σχόλιό σας, που θα πρέπει να είναι σχετικό με τη συγκεκριμένη ανάρτηση.

Όταν ολοκληρώσετε το σχόλιό σας, πατήστε το κουμπάκι που υπάρχει από κάτω με τον τίτλο "Καταχώριση Σχολίου". Μπορείτε επίσης να πατήσετε και το κουμπάκι με τον τίτλο "Προεπισκόπηση" για να ελέγξετε την εμφάνιση του σχολίου σας.

Καλό θα είναι να συμπληρώσετε και κάποιο όνομα αποστολέα, που δε χρειάζεται να περιλαμβάνει και το επώνυμο. Πχ μπορείτε να γράψετε στο χώρο του ονόματος "Γιάννα Λ." ή και να χρησιμοποιήσετε κάποιο ψευδώνυμο.

Δε χρειάζεται να είστε εγγεγραμμένοι χρήστες των ιστολογίων για να αποστείλετε σχόλιο. Έχουμε κάνει ρύθμιση ώστε όλοι να μπορούν να αποστείλουν σχόλια.

Με μία όμως διαφορά... Τα σχόλια δε δημοσιεύονται αυτόματα. Πρώτα τα διαβάζει ο διαχειριστής του ιστολογίου και αν συνάδουν με το πνεύμα του χώρου μας, τότε και μόνο εγκρίνει τη δημοσίευσή τους. Απαραίτητη διαδικασία αυτή αφού το ιστολόγιό μας απευθύνεται και σε παιδιά.

Προσέξτε επίσης και τούτο: Ο χώρος των σχολίων δεν εμφανίζεται όταν η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι http://tetartaki.blogspot.com/ . Για να δείτε τα σχόλια πρέπει να κάνετε κλικ στον τίτλο μιας συγκεκριμένης ανάρτησης. Τις αναρτήσεις μας μπορείτε να τις δείτε στο αριστερό μέρος της σελίδας, εκεί που γράφει Αρχειοθήκη ιστολογίου. Διαλέξτε μία από αυτές και κάντε κλικ. Τότε στο κάτω μέρος της ανάρτησης θα εμφανιστεί και ο χώρος με τα σχόλια. Πχ πατήστε εδώ http://tetartaki.blogspot.com/2010/01/blog-post_05.html και κοιτάξτε κάτω από την ανάρτηση για να δείτε όσα σας αναφέραμε.

Εννοείται ότι σχόλια που δεν έχουν σχέση με το ιστολόγιο ή παραβαίνουν τους κανόνες καλής επικοινωνίας, θα απορρίπτονται από το διαχειριστή. Σας ενημερώνουμε επίσης ότι ο καθένας που κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας, οφείλει να σέβεται τους κανονισμούς του διαδικτύου και να λαμβάνει υπόψη ότι η προσωπική του ip καταγράφεται και μπορεί να εντοπιστεί από τις αρμόδιες αρχές σε περίπτωση παραβατικής συμπεριφοράς. Υβριστικά σχόλια, συκοφαντικά, απειλητικά ή με άλλο παράνομο περιεχόμενο, μπορεί να οδηγήσουν εκείνον που το έστειλε ενώπιον των αρμόδιων οργάνων της πολιτείας.

3. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΣΩ CHAT Μέχρι και σήμερα υπήρχε ανοιχτή δυνατότητα αποστολής σύντομων μηνυμάτων μέσω chat. Δυστυχώς κάποια μηνύματα που γράφτηκαν χτες και που μας στενοχώρησαν με όσα ανέφεραν, μας ανάγκασε να απομακρύνουμε από την αριστερή στήλη του ιστολογίου το chat box. Οι μαθητές της τάξης μας και οι γονείς τους, θα ενημερωθούν με ποιον τρόπο θα μπορούν από δω και στο εξής να κάνουν χρήση της αποστολής σύντομων μηνυμάτων μέσω chat (από κοντά και με προφορική επικοινωνία στο χώρο του σχολείου)

4. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ Ο πιο ασφαλής τρόπος επικοινωνίας μεταξύ μας είναι αυτός που εξασφαλίζει το φόρουμ της δανειστικής βιβλιοθήκης του σχολείου μας. Εκεί και μόνο μπορούμε να εξασφαλίσουμε το ποιος είναι ποιος εκείνος που γράφει ένα μήνυμα και ακόμη έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε και ποιοι διαβάζουν όσα γράφονται.

Συγκεκριμένα το φόρουμ διαθέτει χώρους που είναι ορατοί μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη. Και θυμίζουμε ότι μέλη μπορούν να γίνουν μόνο όσοι ανήκουν στη σχολική μας κοινότητα. Ποιοι είναι αυτοί; Οι μαθητές του σχολείου, οι γονείς τους, οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας.

Για να είμαστε σίγουροι ότι εκείνος που ζητά να γίνει μέλος ανήκει σε όσους αναφέραμε, πρέπει να μας ενημερώσετε προφορικά στο χώρο του σχολείου και να μας αναφέρετε με ποιο ψευδώνυμο ζητήσατε να εγγραφείτε στο φόρουμ.

Είναι πολύ εύκολο να εγγραφείτε στο φόρουμ. Το μόνο που χρειάζεται είναι να διαθέτετε προσωπικό e-mail. Για την απόκτηση e-mail δε χρειάζεται σήμερα να πληρώσεις, υπάρχουν πολλές δυνατότητες για δωρεάν απόκτηση e-mail.

Περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορείτε να εγγραφείτε στα μέλη του φόρουμ ή και να αποκτήσετε δωρεάν e-mail , μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://dwdekato.forumgreek.com/forum-f5/topic-t10.htm

Σημειώνουμε ότι και το φόρουμ διαθέτει δυνατότητες για chat συνομιλία και μάλιστα πέρα από εκείνη τη μορφή που είχαμε ως τώρα και στο ιστολόγιο, υπάρχει και άλλο chat που διευκολύνει πολύ τη "ζωντανή" επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη.

Το κυριότερο όμως πλεονέκτημα του φόρουμ είναι πως μπορείτε να δημοσιεύετε δικές σας αναρτήσεις και μάλιστα να συμπεριλαμβάνετε σε αυτές φωτογραφίες ή ακόμη και βίντεο. Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί διάλογος ανάμεσα στα μέλη και να επεκταθεί η αρχική ανάρτηση σε γόνιμη συζήτηση με τη συμμετοχή και των άλλων μελών του φόρουμ.

Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με το θέμα αυτής της ανάρτησης ή και γενικότερα για το ιστολόγιο και το φόρουμ, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε προφορικά μαζί μας στο χώρο του σχολείου. Από αύριο, Παρασκευή 8/1/2010, θα είμαστε πάλι καθημερινά μαζί και επομένως μπορείτε όλοι να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μας.

ΝΥΤΣΑΤΣΕ Η ΜΠΟΥΜΠΑ, ΝΥΤΣΑΤΣΑ ΚΙ ΕΓΩBronzino: Τζιοβάνι των Μεδίκων

Ήταν μια φορά κι έναν καιρό ένα χαριτωμένο και μοσχαναθρεμμένο παιδάκι. Ζούσε με τους γονείς του σε ένα αγρόκτημα και μεγάλωνε όμορφα, με παιγνίδια και χαρές.

Μια μέρα που έπαιζε ευτυχισμένο και αθώο στον κήπο, είδε μια μικρή κατακόκκινη πεταλούδα.


- Στάσου να σε πιάσω! είπε το παιδάκι και άπλωσε τα στρουμπουλά του δαχτυλάκια.

Η πεταλουδίτσα ούτε που του έδωσε σημασία. Εξάλλου οι πεταλουδίτσες δεν ξέρουν τη γλώσσα των ανθρώπων.

Το παιδάκι παράτησε τα παιγνίδια του και βάλθηκε να κυνηγά τη μικρή πεταλούδα. Έτρεχε εκείνη από λουλούδι σε λουλούδι, έτρεχε και το παιδάκι.

Ούτε που κατάλαβε πως άφησε πίσω τον κήπο των γονιών του και βγήκε έξω στη μεγάλη δημοσιά. Τα ματάκια του έβλεπαν μόνο την πεταλούδα και η λαχτάρα του να την πιάσει επιτέλους, το έκανε να ξεχνά κάθε τι άλλο.

Λίγο πιο κάτω άρχιζαν τα σταροχώραφα. Η πεταλούδα τρύπωσε να ξεκουραστεί πάνω σε ένα σιταράκι. Τρύπωσε και το παιδί.

- Σ' έπιασαααααα, φώναξε.

Μα η πεταλούδα, σαν πεταλούδα, πρόλαβε και πάλι να πετάξει μακριά.

Έτρεχαν τώρα μέσα στα σιταράκια, που με γλυκό θρόισμα χάιδευαν τον μικρούλη και του ψιθύριζαν:

- Πού πας; Η μαμά σου θα σε ψάχνει. Γύρνα στο σπίτι σου, γύρνα στην αγκαλιά της μανούλας σου.

Ο μικρούλης όμως δεν ήξερε τη δική τους γλώσσα. Και συνέχιζε να κυνηγάει την κόκκινη πεταλούδα και να την παρακαλάει:

- Στάσου, πεταλουδίτσα μου, στάσου να σε τσακώσω, δε σα σου τσαλακώσω κασόλου τα φτελά.

Η πεταλούδα δε σταμάτησε. Κι όταν τα σταροχώραφα τελείωσαν, χώθηκε στο μεγάλο δάσος.Πέταγε από ξέφωτο σε ξέφωτο παίζοντας με τις ακτίνες και ψάχνοντας για τα μικρά λουλουδάκια του δάσους.

Η ώρα περνούσε. Και οι ακτίνες όλο και λιγόστευαν. Ώσπου χάθηκαν τελείως και χάθηκε και η πεταλουδίτσα.

Αποκαμωμένο το παιδάκι έγειρε στη ρίζα ενός μεγάλου δέντρου. Ποτέ δεν είχε ξαναβρεθεί στο δάσος. Και δεν ήξερε τι είναι το δάσος. Και μάλιστα ένα δάσος τη νύχτα.

Μέσα στο γλυκό σούρουπο πουλάκια κελαϊδούσαν. Κι έλεγαν κι αυτά, στη δική τους γλώσσα:

- Γύρνα στο σπίτι σου, μικρούλη. Το δάσος δεν είναι μέρος για παιδάκια.

Εκείνος όμως δεν ήξερε ούτε τη γλώσσα των πουλιών. Η μανούλα του μόνο τη γλώσσα των ανθρώπων προσπαθούσε να του μάθει. Του έδειχνε το φαγάκι και του έλεγε:

- Μαμ, μαμ.

Μαμ, έλεγε και το παιδάκι και έτρωγε ευχαριστημένο το νόστιμο φαγάκι της μαμάς του, σίγουρο πως έτσι λένε το φαγάκι γιατί το φτιάχνει η μαμ-ά. Κι έπειτα άνοιγε τόοοοοοσα τα μικρά του χεράκια και την αγκάλιαζε τρισευτυχισμένο:

- Σ' αγαπώ, μαμ-ά! έλεγε.

Κι εκείνη το έπνιγε στα φιλιά και στα χάδια.

Τώρα όμως η μανούλα του δεν ήταν εδώ. Κι αυτό κρύωνε και πεινούσε και τα ποδαράκια του πονούσαν από το τόσο τρέξιμο.

Γύρισε και κοίταξε τα πουλάκια.

- Τσίου, τσίου, πού είναι η μαμά μου; τα ρώτησε.

Και τότε τα πουλάκια, του ξαναείπαν: "Τσίου, τσίου" και κούνησαν τις φτερουγίτσες του πολύ ανήσυχα.

Ένα πουλάκι μάλιστα, με χρυσαφί ράμφος και κατακόκκινη λαιμουδιά, κατέβηκε από το κλαδί του και τρύπωσε στο μικρό χεράκι του παιδιού.

- Έλα, του είπε, πάμε να σου δείξω το δρόμο. Εγώ θα σε πάω στη μαμά σου. Δεν πρέπει να μείνεις άλλο εδώ.

- Τσίου, τσίου, κελάηδησε πάλι το παιδάκι. Κι ήταν πολύ χαρούμενο που είχε ένα ολόκληρο πουλάκι δικό του.

Ξαφνικά ένας θόρυβος ακούστηκε πίσω του. Τα ξερά φύλλα έτριζαν κρατς κρουτς κι αν το παιδάκι ήξερε τη γλώσσα των φύλλων, θα καταλάβαινε πως του φώναζαν τρομαγμένα να φύγει γρήγορα, όσο είναι καιρός.

Το παιδάκι δεν ήξερε τη γλώσσα των φύλλων. Γύρισε αθώα το κεφαλάκι του και τότε είδε κάτι που δεν είχε ξαναδεί...Μια τίγρη. Μια αληθινή τίγρη.

Στεκόταν μέσα στις φυλλωσιές και κοίταγε με τα μεγάλα της μάτια το μικρό παιδάκι.

Εκείνο όμως δεν ήξερε τι είναι η τίγρη. Δεν ήξερε καν πως τη λένε τίγρη.

Το θηρίο κούνησε την ουρά του. Και η γατούλα τους είχε ουρά. Και την κουνούσε πέρα δώθε κάθε φορά που η μαμά της έβαζε φαγάκι.

- Μαμ, μαμ, είπε το παιδάκι στην τίγρη.

Και τα πεινασμένα του ματάκια κοίταγαν γύρω τριγύρω να βρουν το φαγητό. Αχ, και να είχε τώρα λίγο φαγάκι. Και το κρεβατάκι του να είχε. Να χωθεί κάτω από τις ζεστές του κουβερτούλες και να κλείσει τα ματάκια του. Και η μαμά να του τραγουδάει εκείνα τα όμορφα τραγουδάκια που μόνο εκείνη ήξερε να λέει.

Η μανούλα του όμως δεν ήταν τώρα εδώ. Και μόνο αυτό το ζωάκι με την κίτρινη γούνα και τις μαύρες ρίγες στεκόταν εκεί μπροστά του.

Η τίγρη τότε άνοιξε το τεράστιο στόμα της.

Το παιδάκι δεν είχε ξαναδεί τόσο μεγάλο στόμα. Ακόμη και το στόμα του παππού, όταν κουρασμένος έγερνε στη μεγάλη πολυθρόνα και χασμουριόταν, ήταν μικρότερο.

- Νύτσατσε η μπούμπα; Ακούστηκε η φωνούλα του παιδιού.

Και τα πουλάκια όλα σώπασαν. Σώπασαν και τα ξερά φύλλα. Και μόνο το μικρό πουλάκι με το χρυσαφένιο ράμφος και την κόκκινη λαιμουδιά, φτερούγισε ξαφνικά και χάθηκε στο σκοτάδι.

- Νύτσατσα κι εγώ, ξαναείπε το παιδάκι.

Κι έκλεισε τα ματάκια του...

_______________________________

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Τι νομίζεις ότι έγινε μετά; Η απάντησή σου να μην ξεπερνάει τη μία σελίδα και παρακαλώ να γραφτεί σε φύλλο ντοσιέ. Οι εργασίες μπορούν να έρθουν την Παρασκευή στο σχολείο. Ομολογώ ότι έχω μεγάλη περιέργεια για το πώς ο καθένας σας θα φανταστεί τη συνέχεια της ιστορίας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παραμύθι της Μπούμπας είναι από τη συλλογή "ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΟΡΗΣ", και βασίζεται σε λαϊκές παραδόσεις της περιοχής Πολυδρόσου Θεσπρωτίας, στην Ήπειρο. Συγκεκριμένα με τη φράση "Νύτσατσε η μπούμπα, νύτσατσα κι εγώ", προσπαθούσαν οι μεγάλοι να πείσουν τα πιτσιρίκια εκείνης της εποχής να πάνε στο κρεβατάκι τους και να κοιμηθούν. Το παραμύθι που έλεγαν τότε οι γιαγιάδες έχει ξεχαστεί στις μέρες μας, μιλούσε πάντως σίγουρα για μία "μπούμπα" που συνάντησε κάποιο παιδάκι...

Οι δύο τελευταίοι πίνακες είναι του Ρουσσώ, όχι του παιδαγωγού, του ζωγράφου Henri Rousseaux (1844-1910), του θεμελιωτή της ναΐφ τεχνοτροπίας. Το παρατσούκλι του ήταν ο Τελώνης, λόγω του κυριότερου επαγγέλματός του.

Ο Ρουσσώ ήταν ως άνθρωπος αρκετά αφελής, και συνήθιζε με την ίδια αφέλεια να διηγείται και διάφορες φανταστικές ιστορίες για τη ζωή του. Ένας παραμυθάς δηλαδή και του λόγου και του χρωστήρα, όπως μαρτυρούν οι πίνακές του.

Αξίζει να πούμε ότι ο τελευταίος πίνακας, που έχει τίτλο: "Έκπληξη! Τίγρις"! ενέπνευσε στο Λουΐ Βοξέλ τον όρο της ζωγραφικής "φοβισμός", από το φοβ = άγριο θηρίο στα γαλλικά.

Ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά για την επιστροφή στα θρανία


Η πρωτοχρονιά πέρασε. Το ημερολόγιο όλο και προχωρά και σε λιγάκι θα δείξει τη μέρα που θα ανοίξει πάλι το σχολειό.

Παρασκευή 8 του Γενάρη 2010!

Ξανά μαζί να συνεχίσουμε το ταξίδι της γνώσης.

Ήδη οι μηχανές του μικρού μας καραβιού γουργουρίζουν και προετοιμάζονται για αναχώρηση!

Έτσι ακριβώς θα ήθελα να το σκέφτεστε. Σαν ένα καινούριο ταξίδι.
Γιατί αυτό ακριβώς είναι. Και δείτε πώς περιέγραψε αυτό το ταξίδι ένας σπουδαίος ποιητής, ο Κ. Π. Καβάφης:

ΙΘΑΚΗ

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
αν μέν’ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.

Να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος.
Πολλά τα καλοκαιρινά πρωιά να είναι
που με τι ευχαρίστησι, με τι χαρά
θα μπαίνεις σε λιμένας πρωτοειδωμένους·
να σταματήσεις σ’ εμπορεία Φοινικικά,
και τες καλές πραγμάτειες ν’ αποκτήσεις,
σεντέφια και κοράλλια, κεχριμπάρια κ’ έβενους,
και ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής,
όσο μπορείς πιο άφθονα ηδονικά μυρωδικά·
σε πόλεις Aιγυπτιακές πολλές να πας,
να μάθεις και να μάθεις απ’ τους σπουδασμένους.

Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί είν’ ο προορισμός σου.
Aλλά μη βιάζεις το ταξείδι διόλου.
Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει·
και γέρος πια ν’ αράξεις στο νησί,
πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο,
μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.

Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι.
Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο.
Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.

Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν.

Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ

(Από τα Ποιήματα 1897-1933, Ίκαρος 1984)

Κι αν λίγο δύσκολη τη βρήκατε τη γλώσσα του ποιητή, έζησε βλέπετε πολλά χρόνια πριν και μιλούσε και έγραφε ακόμη τα ελληνικά διαφορετικά από τον τρόπο που σήμερα τα μιλάμε και τα γράφουμε, όμως καλά γνωρίζετε τι είναι η Ιθάκη. Το νησί και ο προορισμός του μυθικού Οδυσσέα.

Ο Καβάφης βάζει την Ιθάκη ως προορισμό της ζωής του κάθε ανθρώπου. Επομένως ο καθένας από μας γίνεται ένας Οδυσσέας και όμοια με εκείνον περνά από τους Λαιστρυγόνες, τους Λωτοφάγους, το νησί της Κίρκης, τη σπηλιά του κύκλωπα Πολύφημου.

Κι άλλες φορές συναντά Σειρήνες που προσπαθούν να τον αποσπάσουν από το στόχο του. Και πρέπει τότε σαν τον Οδυσσέα να αντισταθεί στο πλανερό τραγούδι τους.

Ή ακόμη χρειάζεται να τα βάλει με το θυμωμένο Ποσειδώνα. Με το ίδιο όπλο που και ο Οδυσσέας είχε, τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς που συμβολίζει τη δύναμη του νου μας. Θεά της σοφίας δεν ήταν η Αθηνά;

Ο Καβάφης με το ποίημά του αυτό που θεωρείται και είναι ένα από τα σπουδαιότερα ποιήματα, μας βοήθησε να καταλάβουμε ότι ο παππούς ο Όμηρος δεν περιέγραψε μόνο ένα παραμυθάκι για ένα βασιλιά που πολέμησε στην Τροία και μετά αγωνιζόταν για δέκα χρόνια να γυρίσει στο παλάτι του και την οικογένειά του.

Η Οδύσσεια είναι το ταξίδι που ο κάθε άνθρωπος κάνει, είναι η ζωή μας.

Και είναι ένα ταξίδι γνώσης. Γνωρίζουμε τον κόσμο, γνωρίζουμε και τον εαυτό μας.

Προσέξτε τι λέει ο ποιητής για τον άγριο Ποσειδώνα και τους Κύκλωπες. Είναι οι δυσκολίες της ζωής αυτά, οι αναποδιές που όλοι μας κάποτε συναντάμε. Και ο Καβάφης τονίζει ότι δε θα τα συναντήσουμε μπροστά μας αν δεν τα κουβαλάει η ψυχή μας.

Τι θέλει να πει με αυτό; Πως και τη μεγαλύτερη δυσκολία μπορούμε να την νικήσουμε αν διαθέτουμε δύναμη ψυχής. Τίποτα και κανένας δεν μπορεί να μας εμποδίσει να φτάσουμε στην Ιθάκη μας, δηλαδή στο στόχο μας, αν έχουμε θέληση. Η θέληση είναι το μεγάλο μας όπλο.

Αυτή τη θέληση ζητάω κι εγώ από σας στο καινούριο ταξίδι που θα αρχίσει την Παρασκευή. Αν έχετε θέληση, όλα τα άλλα θα τα νικήσουμε και θα τα ξεπεράσουμε. Έχετε;

Είμαι σίγουρη πως έχετε!

Καλά μας ταξίδια λοιπόν!

Ευτυχισμένο το 2010


Χρόνια Πολλά

Καλή Χρονιά!

Με υγεία και ευτυχία ο καινούριος χρόνος

το 2010!

Ελπίζω ήδη να σας έφερε και πολλά πολλά δώρα!

Αν όχι, μπορείτε να πάρετε από τα δώρα που άφησε ο άγιος Βασίλης στο blog ΤΕΤΑΡΤΑΚΙΑ:
Αν δε φτάνουν και αυτά, μη στενοχωριέστε... όπως βλέπετε έχουν περισσέψει ακόμη αρκετά!!!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ


Ακούσατε, ακούσατε!