Ειδικά εκπαιδευμένες αρχαιολόγοι - μουσειοπαιδαγωγοί ανέλαβαν να προετοιμάσουν τους μαθητές για τις δραστηριότητες της ανασκαφής.
Τα παιδιά με μεγάλο ενδιαφέρον άρχισαν σιγά σιγά να ανακαλύπτουν τις άγνωστες έννοιες ξεκινώντας από το τι είναι αρχαιολογικό σκάμμα.
Ένα από τα τέσσερα σκάμματα, το βυζαντινό
Τα άλλα τρία ήταν: Το προϊστορικό, το κλασικό και το ρωμαϊκό
Έπειτα ήρθαν σε επαφή με τα εργαλεία του αρχαιολόγου:
Σκούπες, σκουπάκια, βούρτσες και βουρτσάκια αλλά και φαράσια! Μα τι θα κάνουμε; Καθαριότητα; Χμ... κατά κάποιον τρόπο θα το κάνουμε και αυτό. Και μάλιστα πολύ προσεκτικά και με αργές και ήρεμες κινήσεις!
Να όμως που στον άλλο κουβά υπάρχει και μυστρί! Άρα κάτι περισσότερο θα κάνουμε από σκούπισμα!
Οι υπεύθυνες του προγράμματος μας ενημέρωσαν πως για να γίνει μια ανασκαφή χρειάζεται ολόκληρη ομάδα από ειδικούς που ο καθένας έχει το δικό του ξεχωριστό ρόλο. Άλλοι σκάβουν, άλλοι καταγράφουν, άλλοι φωτογραφίζουν κλπ. Στην ομάδα συμμετέχουν όχι μόνο αρχαιολόγοι αλλά και συντηρητές, ανθρωπολόγοι, γεωλόγοι, σχεδιαστές, φωτογράφοι, τοπογράφοι, αρχιτέκτονες αλλά και εργάτες.
Δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση μια ανασκαφή. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή, μεθοδικότητα και τάξη και κυρίως να θυμόμαστε ότι κάθε ανασκαφή είναι ένα πείραμα που δεν επαναλαμβάνεται! Πρέπει λοιπόν όλα να γίνουν με μεγάλη προσοχή ώστε να αποφύγουμε λάθη και ζημιές.
Κι έπειτα ήρθε η ώρα για δράση:
Τα αγόρια της τάξης μας κατέβηκαν στο προϊστορικό σκάμμα. Κι αμέσως έπιασαν δουλειά:
Άλλος με βούρτσα, άλλος με μυστρί και όλοι με τεράστια αγωνία! Τι άραγε να κρύβεται κάτω από το χώμα;
Την ίδια ώρα ο Μάνος από ψηλά κρατά λεπτομερείς σημειώσεις στο ημερολόγιο ανασκαφής.
Στο διπλανό σκάμμα, στο ρωμαϊκό, εργάστηκαν τα αγόρια του Δ1. Με την ίδια όρεξη να φέρουν στο φως τους κρυμμένους "αρχαιολογικούς" θησαυρούς!
Αλλά και τα κορίτσια δεν έμειναν πίσω. Κατέβηκαν με μεγάλη προθυμία στο σκάμμα και έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά! Τα κορίτσια της τάξης μας εργάστηκαν στο βυζαντινό σκάμμα. Τα κορίτσια του Δ1 στο κλασικό:
Σύντομα άρχισαν και οι ανακαλύψεις. Άλλες μικρές και άλλες μεγάλες!
Τι ακριβώς ανακάλυψαν τα παιδιά; Θα σας το αποκαλύψουμε στη συνέχεια του άρθρου μας. Για να νιώσετε λίγο κι εσείς την αγωνία των μικρών αρχαιολόγων!
Χαιρόμαστε που σας άρεσε η επίσκεψη στο χώρο μας, αλλά όπως θα είμαστε σίγουροι ότι σας ενημέρωσε και η κα Νίκη και η κα Χρύσα (οι δυο μουσειοπαιδαγωγοί που φαίνονται στις φωτογραφίες), το όνομα του Μουσείου είναι "Ελληνικός Κόσμος" και όχι "Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού"...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ΙΜΕ είναι ο φορέας, η ... ομπρέλα το κέντρο λέγεται: "Ελληνικός Κόσμος, κέντρο πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού" όπως μπορείτε να δείτε και από την επίσημη σελίδα μας: http://www.hellenic-cosmos.gr/
Ευχαριστούμε για τη διόρθωση, έστω και εκ των υστέρων να μάθουμε πώς λέγεται το κέντρο. Το κακό είναι πως η επίσκεψη έγινε πέρυσι και φέτος πια είμαι με παιδάκια που ζουν 500 χλμ από την Αθήνα... έτσι είναι αδύνατον να απολαύσουν τα ωραία προγράμματα του Ελληνικού Κόσμου...
ΑπάντησηΔιαγραφή